Lezárult a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület Játék a jövőért 2 pályázati programja

Budavölgyi Kálmán, az egyesület vezetője az elért eredményekről kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Halis István Városi Könyvtárban.

A civil szervezet projektje – amelynek célja az iskolai bántalmazások megakadályozása volt – csaknem egy évet ölelt fel. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által is támogatott programban rajzpályázat is szerepelt, amelynek alkotásai egy hónapig megtekinthetők voltak a Halis István Városi Könyvtárban. Budavölgyi Kálmán egyesületi elnök elégedett a megszerzett tapasztalatokkal, ám úgy véli, a jövőben is fel kell hívni a figyelmet erre a napjainkban egyre gyakoribb problémára.

– A folytatásban azt szeretnénk elérni, hogy minél több helyre tudjunk elmenni. 80-82 osztály volt, ahol be tudtuk mutatni, de több ezer helyre el lehetne menni itt a megyében is. Az igazi azonban az lenne, ha nem állnánk meg a megyehatárnál és esetleg a régióban is tudnánk közvetíteni ezeket az értékeket – emelte ki Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület  elnöke.

A projektben fontos szerepet játszott a Kanizsai Fiatalok Közössége is, akik drámapedagógiai foglalkozásokat tartottak a környékbeli iskolákban. A Pengeélen című előadás a tinédzserek körében tapasztalható fizikai bántalmazásról szól, míg a Cybervalóság az internetes zaklatás témakörét boncolja. Szollár-Nikolics Zsanna az előbbi történetet még egymaga írta, a másodikban viszont már Mihály Péter színész-rendezővel közösen dolgozott.

–  Személyes okokból is nagyon a szívügyünk volt ez az ügy, hiszen a mi csoportunkba járó fiatalok is gyakran mesélik, hogy mit élnek át az iskolában. Amikor jött a lehetőség, akkor próbáltam az ő fejükkel is gondolkozni. Én azt gondolom, hogy - látva azt, hogy részt vettem több előadáson – kíváncsi voltam, élőben hogyan működik, és nem csalódtam. Nagyon befogadóak voltak, akik nézték a darabot –árulta el Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közösségének elnöke.

A foglalkozásokat Fási Barnabás vezette. Szerinte voltak olyan osztályok, ahol ez a probléma nem jelentős, ám több olyan eset is akadt, ahol a diákokkal való beszélgetés során kiderült, a darabokban bemutatott történetek náluk is jelen vannak.

– Ahol aktívabb volt ez a probléma – akár a Cybervalóság, tehát a virtuális bántalmazására gondolok -, ott sokkal többet hozzá tudtak szólni és belementek a gyerekek. Mert ez nekik is aktuális volt és tudták mihez kötni. Így viszont tényleg akarva-akaratlanul is elkezdték önmagukban feloldani ezeket a problémákat. Én úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb – mondta el Fási Barnabás, a Kanizsai Fiatalok Közösségének alelnöke.

A Játék a jövőért 2 egy két évvel ezelőtti projekt folytatása volt. Jelentős változásnak számított, hogy akkor 30 drámapedagógiai foglalkozásra volt lehetőség, most viszont ezeknek a programoknak a száma 52-re nőtt.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)