Megújul Sigmund Romberg nagykanizsai emléktáblája

Pénteken 11 órakor avatják fel Sigmund Romberg megújult emléktábláját a Zeneiskolánál. Az eseményről Cserti Tibor, a helyi városvédők elnöke, valamint Halász Gyula, a legendás zeneszerző nevét viselő emlékbizottság vezetője tartott sajtótájékoztatót kedd délután. Mint kiderült, a mementó megalkotását magánszemélyek és alapítványok is támogatták.

2010-ben avatták fel Sigmund Romberg nagykanizsai emléktábláját, ám az elmúlt csaknem másfél évtizedben a relikvia állapota rohamosan romlott. A Rosenberg Zsigmond néven született zeneszerző emléktáblája fekete márványból készült, Ádám Krisztián Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész tervei alapján, közösségi finanszírozásból.

– Voltak, akik kétkedtek ebben, hogy egyáltalán van-e bárki, aki bárminemű forrást biztosít ehhez a mai világban. Én most nyilvánosan bejelenthetem, hogy teljes sikerrel zárult, hiszen erre a megnyílt pályázati lehetőségek is biztosítottak anyagi forrást. Kiemelném a Nemzeti Panteon Alapítványt, aki a fedezet mintegy 2/3-át biztosította emlékhelyek pénzügyi támogatása révén. A többit pedig magánszemélyek útján biztosítottuk – nyilatkozta  Cserti Tibor, Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.

Sigmund Romberg az Egyesült Államokba emigrálását követően a 20. század első évtizedeinek egyik legismertebb dalszerzője lett. Halász Gyula, a Sigmund Romberg Emlékbizottság elnöke szerint a művész egyike annak a kevés nagykanizsai születésű alkotónak, akik világszerte ismertek lettek, így különösen fontos, hogy méltóképpen megőrizzék az emlékét.

–Nagyon fontosnak tartom, hogy egy világhírű zeneszerzőnek az emlékét Nagykanizsa városa ápolja, hiszen a világ nagyon sok részén bemutatják a műveit, a dalait. Fontos része az, hogy Nagykanizsa büszke legyen arra, hogy van egy innen elszármazott zeneszerző, aki világhírre tett szert – hangsúlyozta Halász Gyula, a Sigmund Romberg Emlékbizottság elnöke.

 Az ünnepélyes átadás pénteken 11 órakor kezdődik a zeneiskolánál. Cserti Tibor tájékoztatta stábunkat, hogy az eseményen Belistye küldöttsége is jelen lesz, a horvátországi település azért különleges, mert Romberg egykori lakhelyéről van szó, ahol a mai napig évente megemlékeznek róla.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)