Percről percre a soron kívüli közgyűlésről (folyamatosan frissül! - Már az első pontnál szünetet kért a polgármester)

13:26 - Vita nélkül

A maradék pontokat vita nélkül fogadták el, jön a zárt a közvilágításról. Folytatás jövő pénteken.

13:02 - 2023-ban már a hatodik ülés indul 

Mind a két oldalról egy-egy képviselő hiányzik, Schauta Marcell és Tóth Nándor nem vesz részt az ülésen. A felek elfogadták a napirendeket, a Kanizsa Arénáé a kezdés. Fitos István ügyvezető is részt vesz az ülésen. Jelezte a képviselők felé, a mai napirend elfogadása a likviditás miatt fontos.

Fodor Csaba kért szót. Néhány kérdést intézett az ügyvezetőhöz. A 22-es év bérköltségei 25 százalékkal emelkednek 2023-ra és a tiszteletdíjak majd a duplájára emelkednek. 

Fitos István válaszolt, a Via Kanizsa több sort rosszul szerepeltetett a 2022-es soron, ezért jöttek ki ezek a számok.

Fodor Csaba mikrofonon kívül szólt a Fidesz-frakció felé, akkor minek hoztátok be?

Horváth Jácint kért szót. Miután jegyzőkönyvbe is bekerült, hogy rossz sorok kerültek az üzleti tervbe, így ezt nem fogadhatja el a polgármester.

Fitos István szerint van egy teljes oszlop, amit szerinte ki kell venni, és így lehet elfogadni. Horváth Jácint áthidaló megoldást kérne, Fitos István szerint erre a hivatal tud megfelelő választ adni. Kunics György szerint a vita abból származik, hogy a 2022-es várható büdzsé alapján számolták a 2023-as tervet.

Balogh László szerint a 90 millió forint hozzáférése miatt van szükség a gyors döntésre. Fodor Csaba ismét Kunics Györgyöt kérdezi, milyen döntést hozzanak, hogy a likviditási probléma megoldódjon, de ezt a tervezetet ne fogadják el, hiszen az hibás sorokat tartalmaz. Az előterjesztés visszajöhet március 30-án, most a 90 milliót kell kifizetni szabályosan. 

Balogh László szünetet rendelt el.

A szünet után Balogh László azt terjesztette elő, hogy a kifizetést elfogadják, a pontot felülvizsgálatra a március 31-i ülésre hozzák vissza. Egyhangúlag elfogadták a képviselők.

Előszó:

10 napja találkoztak legutóbb a városatyák. Az ülésről itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202303/elfogadtak-a-varosatyak-nagykanizsa-koltsegveteset és itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202303/percrol-percre-a-soron-kivuli-kozgyulesrol-folyamatosan-frissul olvashat. Azóta a helyi Fidesz minden irányból a Médiaházra lő, ezzel is foglalkoztunk már: https://kanizsaujsag.hu/hir/202303/tar-mihaly-reagalt-a-mediahaz-helyzetet-erinto-vitara

A mai ülés kiváltója sem új szemelvény, a közvilágítás témája legutóbb is szerepelt a zárt ülés pontjai között. Az előzmény februárig vezet vissza. A február 10-ei ülés első pontja volt a közvilágítás rekonstrukciója és annak megvalósítási módja. Az ÉVE képviselőinek szavazataival ment át Fodor Csaba előterjesztése, amely a mintegy 5600 világítótest kicserélését ESCO típusú finanszírozással oldaná meg. Akkor Balogh László hozott egy módosítót, amelyben azt kérte: ne egy befektető bevonásával történjen meg a fejlesztés, hanem vegyen fel az önkormányzat állami hitelt. Most ott tartanak a felek, hogy az esetleges állami szerepvállalás miatt megfontolják egy harmadik megoldás lehetőségét. A személvényt azonban, bizalmas információk miatt, ismét zárt ülésen tárgyalják a frakciók.

Mikó-Baráth György

Fotó: Novák Viktor