Tavaszi nagytakarítás

Ahogy az otthonainkban, a kertünkben is szükséges a tavaszi nagytakarítás, az évszaknak megfelelően a megújítás, felújítás. Rovatunk aktualitását ezúttal nem a zöldségeskert adja, - dísznövényeinknek, áttelelő évelőinknek, fűszernövényeinknek is szüksége van a tavaszi gondoskodásra. Kiváltképpen egy ilyen enyhe tél után.

Előszóként is lehetne értelmezni a következő sorokat, - melyek egyrészt a szakember, másrészt olvasóink tapasztalatait tükrözik. - Nagyon sok kártevő és kórokozó áttelelt az idei szezonban. Még decemberben, januárban is láttunk rovarokat repkedni, nem bújtak el. A cinkéket szokás szerint csalogattuk az etetőkbe a téli időszakban, de alig jöttek. Az erdőkben, a hegyeken, a fákon, a bokrokon viszont folyamatosan láttuk őket – ez azt jelenti, volt táplálékuk bőségesen. Az elmúlt években egy-egy szezonban például el szoktunk adni egy tonna napraforgót. Most csupán 100-150 kilónyit – mondta el elöljáróban Varga gazda, rovatunk állandó szakértője.

Az enyhe tél egy másik következményét érezhetik azok, akik felszántatták, vagy felásták a kertjüket ősszel. A rögök nem fagytak ki, a tavaszi megmunkálás alkalmával nem porladnak szét, mint a hamu – nagy erőkifejtés szükséges. A talajfertőtlenítésre idén még nagyobb szükség van, mint eddig – soha nem látott mértékben van jelen a lótetű, a kósza pocok, a csimaszlárva és a drótféreg.

A baktériumok, vírusok megtelepedtek a növényeken, a tujákon, sőt az orgonabokrokon, de a télire eltett növényeken is. - Nagyon sok panasz érkezik most, ahogy berobbant a tavasz, a leanderekkel kapcsolatban például. A gombafertőzések és egyéb bajok esetén a réz-kén-olaj-lecitin a legjobb ellenszer, ez gyakorlatilag egy tavaszi fertőtlenítés, illetve gyógyítás. Az arányokra ügyelni kell, de intenék arra is, virágba borult növénynél már ne alkalmazzuk ezt a módszert. Az őszi rágások nyomai – a lyukak a növények levelein – már elgombásodtak, barna foltosak, fertőzéshez vezetnek. Ezeket a növényeket érdemes visszavágni, amennyire lehet. De kezelni sajnos muszáj. Van egy olyan szer, ami 63 - féle gomba ellen jó – dísznövények, gyógynövények, gyakorlatilag minden ellen jó. Ami a kitétele, 10 liter víz szükséges 10 ml-hez, és keverve. Az ampulla a kibontás után már nem használható fel. Várakozási ideje is van, két hét – a fogyasztás ebben a stádiumban – a fűszernövényeket kivéve persze még nem jön szóba. Sőt, ez a bizonyos szer alkalmazható a lakásban tartott dísznövények esetében is. Megnőtt a napos órák száma, a hőmérséklet is ideális: a szobanövényeket egy teraszra, erkélyre kihelyezve lepermetezzük – atkák, földi bolhák és társaik ellen muszáj ezt alkalmazni. 3-4 órát kint lehetnek a napon a permetezés után a növényeink, és mehetnek vissza a lakásba. Tökéletes lemosó permetezés számukra is. Valamint, ami nagyon fontos: most már el lehet kezdeni a növények tápsózását is. Ez gyakorlatilag egy doppingolást szolgál, hiszen csakúgy, mint az ember, - a vitaminokkal ellátott szervezet ellenállóbb a betegségeknek, mint a legyengült vírusos egyén – hangsúlyozta Varga József, növényvédelmi szakember.

A tavaszi nagytakarításba ugyanúgy belefér a hajtások visszavágása, mint a lemosó permetezés. Egy elöregedett fűszernövény – mint például az orvosi zsálya vagy a rozmaring – metszés nélkül ugyan hajtani fog, de nem lesz ízletes és finom. A fiatalítása ezeknek a növényeknek hasonlatos a rózsáéhoz. - Már januárban megindult a rózsák hajtása, aztán érkezett egy fagy – ennek következtében a levelek ma úgy néznek ki, mintha betegek lennének. Sok panasz érkezik ezzel kapcsolatban is. Réz-kén lemosás javasolt most – a rózsák esetében viszont egész évben, ütemezéssel – intett a gazda.

Végezetül egy utolsó jó tanács, a tavaszi nagytakarítással kapcsolatban: „Nem mindegy, milyen szerszámokat használunk. A metszőollót tisztítani kell, ha nem jó a minősége, tépni fogja a növényt, ami szintén kárt okoz. Egy kapánál, ásónál sem elhanyagolható szempont az, ha egy olcsón megvett lemezből készült az eszközünk, vagy egy sok évet kibíró kovácsolt vasból áll a szerszámunk feje. A karbantartás fontos...”

VINCZE Adél

fotó: Bodó Ákos