Téves információkat közölhetett az egyik legnagyobb magyar weboldal egy dél-zalai tanárral szembeni eljárásról (Frissítve: Válaszolt a Tankerület)

Kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folytat eljárást egy 61 éves férfival szemben a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az ügy ma reggel jelent meg az origo.hu weboldalon. A lap tényként közli, hogy a pedagógus hétéves gyerekeket zaklatott szexuálisan. Ezzel szemben szerkesztőségünk információi szerint az ügyben nincs szó sem pedofiliáról sem szexuális visszaélésről.

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt folytat eljárást ebben az ügyben. Egy 61 éves férfit hallgattak ki gyanúsítottként, a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit – ezt a tájékoztatást kapta a rendőrségtől az origo újságírója is, ma reggel mégis tényként állították a cikk címében, hogy „hétéves gyerekeket zaklatott szexuálisan egy tanár Zalában”. Az írást azóta számos sajtóorgánum átvette. A 2022 áprilisában indított vizsgálat azonban kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt zajlik, ami teljesen más bűncselekményi kategória, ebben nincs szó szexuális cselekményekről. Az origo cikke így fogalmaz: „A szerkesztőségünk által megismert történetet mind a tankerület, mind a rendőrség megerősítette.” Kerestük a Tankerületet, valóban megerősítették-e ezeket a híreket, de adásunkig nem kaptunk tőlük választ. 

Frissítés:

Adásunk után néhány perccel válaszolt a Tankerület, közleményüket változtatás nélkül olvashatják.

"A Nagykanizsai Tankerületi Központ egyik intézményének vezetője az előző tanévben jelzett problémát egy pedagógus nem megfelelő tanítási módszereivel kapcsolatban. Az intézmény vezetőjének tájékoztatása szerint a pedagógus nem ismerte el az ellene felhozottakat, és kérte közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését. Az ügyben feljelentés történt, információink szerint büntetőeljárás van folyamatban."

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)