Több iskola diákja is részt vett a kutatóközpont kémiaszakkörén

facebook megosztás

Redoxireakció és gázfejlődési folyamat is megvalósult azokon a kísérleteken, amelyeket diákok végeztek el szerdán a Soós Kutató Központ Vécsey úti laborjában. A programmal az intézmény a már meglévő kapcsolatát mélyíti tovább a Batthyány Gimnáziummal.

Öt anyag felhasználásával háromféle reakciót kiváltó kísérleteket hajtottak végre a tanulók a legutóbbi kémia szakkörön. A diákok párban és egyénileg az egyetemekhez hasonló laboratóriumi környezetben fejleszthetik tudásukat kéthetente a Vécsey laborban.

– Az iskolában is nagyon sok lehetőségünk van, így viszont tovább tudjuk terjeszteni, hiszen most már nem csak Batthyány-s diákok, hanem piarista diákok is részt vesznek ezen a szakkörön. Régebben főleg elméleti résszel dolgoztunk, főleg számolásokat oldottunk meg, viszont most a gyakorlati rész az, amelyik úgy látjuk, hogy a gyerekek számára ez a készség az, amely leginkább fejlesztésre szorul. Ezen a szakkörön így tizedikesek, 11.-esek és az érettségire készülő végzősök is részt vesznek – mondta el Martonné Pálfalvi Katalin, mestertanár.

A diákok elsősorban az érettségire készülnek a szakköri foglalkozásokon, de a különböző versenyeken való részvételt is célul tűzték ki. A Szebenyi Mária Kémia emlékverseny mellett egyre több megyei megmérettetésnek ad teret a központ, és több országos versenyhez is csatlakozni kívánnak a jövőben. 

– Több évre visszamenőleg a Tudok konferencián részt vesznek szintén a Batthyány Gimnáziumból tehetséges diákok, őket próbáljuk mentorálni, előrébb juttatni. Különböző hazai pályázatok kerültek kiírásra, melyben megint csak részt vesznek az iskola tanulói. A következő évben pedig szeretnénk a nemzetközi teret is egy kicsit megnyitni és részt venni pályázattal, van két jelöltünk is szintén a Batthyány Gimnáziumból, akikkel szeretnénk együtt dolgozni és velük egy kutatási feladatot megvalósítani – nyilatkozta Gerencsérné Dr. Berta Renáta, a Pannon Egyetem Nagykanizsa- Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgató-helyettese.

Az egyik diák a 10. osztályos Széll Petra, aki aktív résztvevője a szakköri munkának.

– Én az osztályfőnököm miatt kezdtem el érdeklődni a természettudományok, a biológia és a kémia iránt. Olyan céljaim vannak, hogy szeretnék a bőrrel és a kozmetikumokkal foglalkozni, igaz gondolkozom még a gyógyszerészeti vagy a bőrgyógyász- kozmetológus szakon, illetve most van egy olyan lehetőségünk, hogy kutatásokat tudunk végezni és ebben szeretnék részt venni – árulta el Széll Petra, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója.

A szakemberek szerint az elmélet mellett rendkívül fontos a gyakorlati képzés, a természettudományok iránti érdeklődés felkeltését pedig már általános iskolában érdemes elkezdeni.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.