Új elnöke van a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának

Vlasicsné Fischl Tímeát választották a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnökének, a költségvetést azonban nem fogadták el a grémium hétfő délutáni ülésén. Mint ismert, a február 24-i, kanizsai közgyűlésen, az ÉVE-frakció tagjainak szavazataival visszahívták Balogh Lászlót a csoport elnöki tisztségéből, míg Nagykanizsa delegáltjának Schauta Marcellt választották. A tegnapi volt az első ülés, amin már az ÉVE politikusa vett részt.

Meglehetősen feszült hangulatban zajlott a Bajza utca 2-ben tartott ülés. A költségvetés elfogadásához minősített többség kellett volna, a népességarányos szavazati jog okán azonban, ha Nagykanizsa képviselője nem támogatja az előterjesztést, akkor azt nem fogadhatják el, és Schauta Marcell nemmel voksolt a beterjesztett büdzsére. Jakab Sándor, a csoport alelnöke ezt nehezményezte, eddig teljes volt köztük az egyetértés és Nagykanizsa korábban soha nem próbálta meg ellehetetleníteni a Társulás munkáját.

 – Ez az első eset, és ez szerintem eddig példa nélküli az elmúlt időszakban, és 18 éve vagyok polgármester, és Marton István idejében sem volt még ilyen, hogy valaki Nagykanizsa részéről valamilyen döntésünket így megtorpedózta volna, ezzel ellehetetlenítve a Társulás munkáját. Ugyanakkor kérdéssel fordulna a Társulási Tanács tagjaihoz, azaz hogy minden polgármesterhez, a 27-hez, én ezt egy kicsit furcsának tartom – mondta el Jakab Sándor, a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa alelnöke.

A költségvetés megvétózását Schauta Marcell azzal indokolta, hogy Nagykanizsa már nem tud több pénzt a Társulásba fektetni. A lakónként 200 Forint/fő-s tagdíj ugyanis éves szinten mintegy 9 millió forintjába kerül a városnak, tehát a Társulás vagyonának 75 százaléka valójában Kanizsát illeti. Erre hivatkozva kívánt a képviselő a költségvetéshez határozati javaslatot tenni, de azt az alelnök az SZMSZ-re hivatkozva elutasította.

A költségvetés elfogadásának határideje március 15. Ezt követően a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulás is kérelemmel fordulhat majd a Bajza utcai épület ingyenes használatbavételével kapcsolatban.

 – Korántsem mindegy az, hogyha később mi a Társulás nevében kérelemmel fordulunk, akkor ingyenes ingatlan-használatbavételről beszélünk, vagy pedig bérleti díj ellenében, mert Nagykanizsa ennél több pénzt nem tud a Társulásnak adni, se mint tagdíjbefizetés, se mint bérleti díj, tehát én szerettem volna, hogyha azért ezt az elején tisztázzuk – nyilatkozta Schauta Marcell, a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulása elnöke.

Az egyetértés hiánya a zárt ülésen némileg oldódott, hiszen az új elnököt egyhangúlag választották meg a résztvevők. A Pénzügyi Bizottság korábbi vezetője, Vlasicsné Fischl Tímea, Szepetnek polgármestere került a Társulás élére.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)