Visszaesett a lakásépítési kedv a megyei jogú városokban

facebook megosztás

A megyei jogú városokban 8,6 százalékkal kevesebb projektben, 8,9 százalékkal kevesebb lakás épül az idei első negyedévben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - ismerteti az Otthon Centrum (OC) az MTI-hez eljuttatott közleményében.   

Az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint 254 projekt van folyamatban, ezekben  6000 lakás épül, az új projektek száma azonban csak 39.    

A közlemény szerint a 100 ezernél népesebb megyei jogú városokban indult el a legtöbb projekt, míg a kisebb településeken elenyésző volt a számuk. A listavezető Debrecen 49 projekttel, a második Szeged (32 projekt), majd Pécs (23 projekt). A legkevesebb projekt Hódmezővásárhelyen kezdődött, ahol mindössze egy négylakásos társasház kivitelezése van folyamatban. A kisebb megyei jogú városokban - Baján, Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban - nincs futó társasházi lakásberuházás.      

A legtöbb lakás Szegeden (956 lakás), Debrecenben (783 lakás) és Nyíregyházán (650 lakás) épül - közölték.    

Az OC rámutat: a megyei jogú városokban az új ingatlanok kínálati négyzetméterára átlagosan 947 ezer forint, ez 25 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.    

A legdrágább lakások Sopronban vannak, négyzetméterenként 1,1 millió forinttal, Debrecenben 1,09 millió forinttal, és Szegeden 1,04 millió forinttal. A legtöbb városban 700-850 ezer forintos átlagértéken kínálják az új építésű lakások négyzetméterét.

MTI

(Borítókép: gettyimages.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.