Pénzbírság lehet a felelőtlen szabadtéri égetés vége

facebook megosztás

Az elmúlt napokban megemelkedett azoknak a beavatkozásoknak a száma, ahol a zalai tűzoltóknak szabadterületi tüzeket kellett elfojtaniuk. Nem egy helyszínen autógumik, vagy más, veszélyes hulladékok is lángoltak a tűzzel érintett területen, de volt már rá példa, hogy családi ház udvarán is berendezési tárgyakat égettek, akár zöldhulladékkal vegyítve.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy tartsák be az ide vonatkozó szabályokat! Ellenkező esetben akár komoly pénzbírság lehet a felelőtlen égetés vége!

A belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor, és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki belterületen szeretne égetni, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! 

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés, illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. 

Ráadásul az égetéssel keletkező füst olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek hosszútávon jelentős egészségkárosító hatással jár! Éppen emiatt kell figyelembe venni azt, hogy az égetés növény-egészségügyi okok miatt történhet, más hulladékot – például festékes palackot, autógumit, és egyéb, környezetre káros műanyagot ne dobjunk a tűzre! Zalában az elmúlt időszakban nem egyszer volt rá példa, hogy gumiabroncsokat, hűtőt (!), vagy más, rendkívül veszélyes szemetet égettek zöldhulladékkal együtt! Aki ilyen jellegű esetet tapasztal, a 112-es segélyhívó számon tehet bejelentést! 

Akár belterületen, akár külterületen kívánunk a növényi hulladéktól égetéssel megszabadulni, és ezt egyéb jogszabály megengedi, fontos, hogy:

  • Mindig száraz legyen a növényi hulladék, amelyet meggyújtunk!
  • A tűzbe egyéb anyagot, például kommunális hulladékot, autógumit ne tegyünk!
  • Tartsunk biztonságos távolságot a környező értékektől (épületek, építmények, erdők, fásítások, nádas stb.) !
  • Ismerjük az adott település égetési szabályzatát! 
  • A tüzet soha nem hagyjuk őrizetlenül! 
  • Tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék)! 
  • Gondoskodjunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)! 
  • Ha feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal oltsuk el a tüzet! 

Gondolkodjunk alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában! Ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása! Az a személy ugyanis, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! 

Óvjuk egészségünket, környezetünket!

Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép: tvkeszthely.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.