2000-3000 forint között mozog egy kiló eper ára a kanizsai vásárcsarnokban

facebook megosztás

Az időjárás nem kedvez a szabadföldi epernek, de a fóliában termesztett gyümölcsök már számos standon elérhetők. A befőzésre kínált eper ára nagyjából megegyezik a tavalyival a helyi piacon.   

Elkezdődött az eperszezon, de a termelők nagyon várják már a napsütést, hiszen az hozná meg a gyümölcs igazi ízét, színét és mennyiségét, ráadásul az ára is kedvezőbb lenne. Novák Csaba kereskedőtől megtudtuk, a hazai eper még a fóliákból kerül hozzájuk.

– Elindult a magyar eper is a nagykanizsai vásárcsarnokban. Igazából nagyon érdekes ez az egész, mert már szabadföldi epret kellene, hogy áruljunk, de az időjárás miatt csúszik, legalább kettő-három hetet. Aztán ami szabad földön van most jelen pillanatban kint, ott még kétséges, hogy egyáltalán mi lesz belőle, reméljük, hogyha az eső elállna, akkor kisütne a nap, akkor hamar beindul. Maga a szemeknek a nagysága már majdnem jó, csak a színe nem jó és az íze nem, mert napfény kéne, és a cukor a naptól fog kialakulni az eperben – nyilatkozta Novák Csaba kereskedő.

Hasonlóan, mint a tavalyi évben, 700-800 forint körül volt a befőzős eper ára. Ez jó eséllyel idén sem lesz magasabb.

– Nyilván most még, amikor fóliás eperről beszélünk akkor mindig kicsit magasabb az ára, nagyobb költséget tudnak a termelők evvel gondolkodni, tehát több költséggel tudják előállítani azt az epret. Ahogy megyünk előre, úgy fog az ára is lefelé menni. Most jelen pillanatban már kétezer forintért van a nagykanizsai vásárcsarnokban eper, ez még fóliás, a szabadföldi eper, ha beindul, akkor rövidebb időn belül, körülbelül két hét, akkor már a befőzési eperbe is lehet gondolkodni, időjárástól függően –  tette hozzá Novák Csaba.

Az eper mellett a dinnyék is megjelentek már a piacon, ami még teljesen import, többnyire Görögországból. Ennek az ára lényegesen kedvezőbb, mint a magyar dinnyéé.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.