A városi szobrász szakkör munkáiból nyílt kiállítás a HSMK-ban

facebook megosztás

 

Az országosan is egyedülálló csoport a Péterfy-tagintézményben működött a most futó tanévben. A tárlatot kedden nyitották meg a művelődési központban.

Nagykanizsa hat oktatási intézményéből mintegy 20 diák vett részt a szakkör munkájában, ahol a szobrászat alapjaival ismerkedtek a gyerekek. A foglalkozások rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket a Mű-terem elnevezésű tárlat.

–Most itt, amik láthatóak, témákban megjelennek az egyszerű geometrikus dolgok. Az állatok nagyon népszerűek a gyermekek körében, hiszen itt felső tagozatos korosztályról 5-8-ig vesznek részt a gyermekek. Igaz a szakkör nyitott másra is, de a középiskolában már eléggé differenciálódik az érdeklődés, így egyelőre a nagyobbacskákból még nem jelentkeztek – mondta el Babati Csaba szakkörvezető, vizuális nevelőtanár.

Az állatokon kívül megjelenik az emberábrázolás is portré formájában, a fiúk körében pedig népszerűek a műszaki témájú alkotások. A diákok a kedvelt témák mellett az anyagok megismerést, azok kezelését és a plasztikák felépítésének eljárását is megtanulják a szakkörön. 

 – Második órán már nekiálltunk agyaggal dolgozni, akkor még nagyon alapszinten, csak agyaglapokat használtunk, így fejlesztettük a tudásunkat óráról órára. A végén pedig már rendesebb szobrokat alkottunk – árulta el Schauta Rebeka, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola tanulója.

A szakkör a Péterfy-tagintézményben működik, ahol heti két órában tudnak a szobrászattal foglalkozni a gyermekek. A városi csoport úgy tűnik egyre népszerűbb, hiszen a következő tanévre már mintegy 30 jelentkező van a foglalkozásokra. Babati Csaba szakkörvezető szerint ez azért is örvendetes, hiszen a tanórákon nincs idő arra, hogy a teret formálják, melyhez még rajztudás sem szükséges.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.