Ausztriából és Szlovéniából is érkeztek a Szent Orbán Túrára

A Kanizsa Kul- Túra Egyesület és Zalakaros önkormányzata közösen szervezte meg a pünkösdi teljesítménytúrát, amin 10 és 20 kilométeres távok közül választhattak a résztvevők.

Több évtizedes hagyománya van a Zalakarosból induló túrának. A program egy regisztrációval kezdődött a Karos Korzón, majd közösen indultak el a nevezők a Szent Orbán-szoborhoz, majd onnan rajtolt a kihívás.

– Mindegyik távon van túravezető is, aki nem szeretne egyedül haladni, szívesen csatlakozna egy túravezetőhöz, akkor megteheti. Az előkészítésről hadd mondjak egy pár szót. Természetesen nem megy önmagától a túraútvonal, jelzett utakon van nyilván, ellenőrizni kell, a hiányzó jeleket pótolni kell, meg kell nézni, hogy egyáltalán járható-e az útvonal. Ez időt, fáradtságot vesz igénybe, amíg ezt előkészítjük – árulta el Kiss László, a Kanizsa Kul-Túra Egyesület tiszteletbeli elnöke.

A túrázók menetlap alapján tudtak tájékozódni a különböző szakaszokon, a cél mindkét esetben a kilátónál volt. A fiatalabb generáció is fontosnak tartja az ilyen programokat. Kiss Veronika szerint ez egy jó kikapcsolódási lehetőség, ráadásul a természet közelsége egyre jobban felértékelődik.

– Már kiskorom óta apáék mindig vittek hordozóban, szerintem azóta ez így maradt is. Főleg, hogy a barátomnak van egy kutyája és vele mindig el szoktunk menni sétálni. Szerintem fontos dolog, nekem van egy térdsérülésem, és nem futhatok, azért ez így kipótolja dolgokat, és azért jó a természetben lenni, nagyon szeretem –  fogalmazott Kiss Veronika.

A Szent Orbán szobrot a fürdőváros plébánosa megszentelte, majd meglocsolták borral, hogy megóvják a termést a fagytól és a jégkároktól. A túrázóknak a kellemes hűvös délelőtt kedvezett a hosszú távok megtételéhez. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)