Az intézmény korábbi tanárának portréját adományozták a zeneiskolának

Egy festménnyel gazdagodott a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola. A Korcsmáros András által adományozott portrékép az intézmény korábbi tanárát, Kerekes Irént ábrázolja.

Egy aukción vásárolta a festményt Korcsmáros András. Az ügyvéd stábunknak elárulta, nem volt semmilyen kötődése az intézményhez, ám lokálpatriótaként egyértelmű volt számára a kép további sorsa.

– Kisebb kutatómunkát végeztem Kocsis Katalin közreműködésével, amelynek részeként kimondhatjuk, hogy a portrén látható személy Kerekes Irén egykori kanizsai zenetanár. Ezt követően én egyből arra gondoltam, hogy a festménynek itt a zeneiskolában van a megfelelő helye, így nem volt kérdés, hogy a zeneiskolának adományozom – mondta el Korcsmáros András ügyvéd.

A képen szereplő zongoratanár, Kerekes Irén 1927 és 1962 között dolgozott az intézményben, majd nyugdíjazását követően még a ’70-es években is visszajárt helyettesíteni. A nagykanizsai zenetörténet korszakos pedagógusának életéről Kocsis Katalin tartott rövid előadást.

– Miskolci polgárlány volt, semmilyen gyökere nem volt Kanizsán, idekerült állásba 1927-ben. A zeneiskola akkor kezdte a második tanévét, és szükségessé vált az addigi zongoratanár mellett még egy zongoratanár alkalmazása. A zongora tanulása rendkívül népszerű volt a növendékek körében. Így alkalmazták Kerekes Irént, aki jött és itt ragadt egész életére, úgy, hogy előtte alig ismert valakit Nagykanizsán – árulta el Kocsis Katalin zenetörténész.

Az intézmény korábban már kapott különböző felajánlásokat, ám olyan, hogy valaki művészeti alkotást adományozzon az iskolának az utóbbi években nem történt. Baráth Adrien intézményvezető szerint az identitást is erősíti, hogy egy korábbi neves tanár képe került a birtokukba.

– Egyre fontosabbá válik a múltnak a felkutatása, azoknak a régi dokumentumoknak, jegyzeteknek az átolvasása, hogy megismerhessük a múltunkat, hiszen így tudunk továbblépni. Hiszen iskolánk számára nagyon fontos a múlt értékrendszerének megtartása, ami szerintem a mai világban szintén nagyon fontos – nyilatkozta Baráth Adrien az FFZAMI igazgatója.

Az eseményen a zeneiskola diákjai egy rövid műsorral köszöntötték az adományozót.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)