Az iskolakezdésre elkészülnek – halad a munka a Telekin és a Platán soron

facebook megosztás

Április harmadikán indult a mintegy 1 milliárd forintos víziközműhálózat-rekonstrukció. Azóta – a kelleténél biztosan több – politikai színezetet is kapott a nyertes projekt. Ez a szakembereket nem zavarja, de a korábbi esős időjárás, a csőtörés, valamint az e-közmű rendszerben nem szereplő vezetékek annál inkább.

Május közepén olvashattak legutóbb helyzetjelentést a projektről online felületünkön. Előtte néhány nappal történt egy csőtörés, ami nem az egyetlen nem várt nehézség volt az érintett szakaszokon. – Komoly problémát okozott a Teleki utca északi oldalán a víztorony töltő vezetékének meghibásodása, ami a legnagyobb gondosság ellenére is eltörött, majd nagy mennyiségű sárral és vízzel öntötte el az útszakaszt. Szerencsére a szolgáltatóval együttműködve gyorsan sikerült elhárítani az üzemzavart, így az ivóvíz-szolgáltatásban kiesés nem történt. A Platán soron is volt egy havária esemény. A régi vezeték szakaszoló tolózár cseréjét követően a régi vezeték már nem bírta a nyomásváltozást, és eltörött. Az üzemeltető a hibát javította, de sajnos a vízhiány időben túlnyúlt a meghirdetett hajnali 5 órán. Azonban ezen események is rávilágítottak, hogy a régi vízvezeték-hálózat jelenlegi felújítása már igen időszerűvé és elkerülhetetlenné vált – említette Farkas Lóránt, a Szabadics Zrt. projektvezetője.

Politikai színtéren kezdetben a 30-as sebességkorlátozó táblák jelentették a szikrát, hiszen Balogh László polgármester és a helyi Fidesz Czirákinét, a Városfejlesztő vezetőjét kritizálta, mondván idő előtt lettek kirakva a jelzések. Ennek az lett a végeredménye, hogy a táblák zömét egy napra letakarták. Szintén érintették a felek ezt a projektet, mikor Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője a megyei napilapnak jegyezte meg: „Schauta Marcell úgy próbálja feltüntetni az ÉVE-frakciót, mintha a város megmentője lenne, pedig a beruházás kétharmadát, a kormány biztosította pályázat keretében”. A Facebook-viszontválaszban az ÉVE kiposztolta a támogatási adatokat: a víziközműhálózat-rekonstrukció 70 százalékban EU-s pénz, a maradékból mintegy 275 millió a város költségvetéséből származik és 96 millió forint jött a kormánytól.

A friss helyzetjelentés és a nem oly távoli jövő kapcsán az alábbi információt kaptuk Farkas Lóránttól: a Teleki utca északi oldalán a víztorony töltővezetéke elkészült, a vezetékszakaszok összekötése és nyomáspróbája készül. A déli oldalon is elkezdődött a gerincvezeték építési munkája, ami már a Tavasz utca közelében jár. A Platán sor gerincvezetékeinek építési munkái, valamint az elosztó vezetékek építési munkái is jó ütemben haladnak. Mindkét utcában a burkolat helyreállítását és ezzel az utcák szakaszos, korlátozás nélküli visszaadását július-augusztus hónapra tervezzük. Várhatóan a kivitelezési munkák az őszi iskolakezdésre fizikai értelemben el fognak készülni – szögezte le a projektvezető. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a kanizsaiak eddig maximálisan átérzik a projekt szükségességét, mindössze egy lakossági panasz érkezett a kivitelezőhöz.

MIKÓ-BARÁTH György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.