Bodzaszörp és gombás nokedli

2023. máj. 31.

A kiskanizsai Pintér Ferenc elmondhatja magáról, hogy úgy ismeri a környékbeli erdőket, mint a tenyerét. Évek óta járja az erdőt hol bodzavirág, hol pedig gomba után kutatva. A bodzavirágot is az erdő belsejében gyűjti, távol a járművek által keletkezett portól és kipufogógáztól. Csak a magasra nyúló bokrokról szedjük le a szép, illatos virág-tányérokat – javasolja.

A gombaszedéssel idén még nem igazán volt szerencséje. Késik a gombaszezon – mondja. Hiába van nyár, és sok az eső, vizes, nyirkos az erdő talaja. Ha reggel 10 fok körüli hőmérsékletet mutat a hőmérő, akkor nem nő ki a gomba. Néhány vargányát, galambicát, róka és csirkegombát már szedett idén, s ha nincs friss gomba, akkor is meg tudja lepni a 9 éves Marci unokáját például vargányás nokedlivel.

A bodzaszörp hozzávalói:

1 kg kristálycukor, 2 l víz, 3 db citrom, 4 kanál méz, 20-25 db szép bodzavirág, csipetnyi szalicil.

Elkészítése:

A virágokat óvatosan leöblítem, nehogy a víz lemossa róluk a virágport, a citromot megtisztítom. A vízbe belerakom a cukrot és a mézet, és lassú tűzön csak addig melegítem amíg a cukor teljesen feloldódik. Hagyom kihűlni, majd belerakom a bodzát és a karikára vágott citromot. Az egészet összekeverem, fedővel lefedem és 3 napig érni hagyom. Reggelente egyszer még megkeverem, végül leszűröm. Az üvegek tetejére kevés szalicilt szórok és hűtőszekrényben tárolom a még opálos üdítő italt.

Gombás nokedli szárított vargányából

Hozzávalók:

1 kg liszt, 2-3 db tojás, só, 1 evőkanál étolaj, víz és 1 ek gombapor. (1 kg gombából szárítás és darálás után 8 dkg gombaport kapunk.)

Elkészítése:

A hozzávalókból könnyen keverhető, közepes keménységű masszát készítünk. A lobogó sós vízbe beleöntjük az olajat és beleszaggatjuk a nokedlit. Miután a tészta feljön a víz tetejére, szűrőkanállal leszűrjük és hidegvízzel leöblítjük. Az így kapott nokedli mellé tálalhatunk akár frissen szedett gombákból készített pörköltet is.

BAKONYI Erzsébet