Egzotikus kisállat-kiállítást rendeztek a hétvégén a VOKE-ban

A Varázslatos Természet elnevezésű programon az érdeklődőket nem csak hasznos információkkal várták, de a bátrabbak akár kézbe is foghattak egy agámát vagy éppen egy pöttyös gekkót.

A kiállításon olyan trópusi állatokat láthattak az érdeklődők, amelyeket a vadonban szinte lehetetlen lenne megcsodálni. Ilyenek például a szakállas agáma, a sisakos kaméleon, a pöttyös gekkó vagy éppen a madárpók. A különleges lények tartása nem egyszerű feladat, hiszen sokszor a megfelelő, 25 Celsius-fokos hőmérsékletet UV-lámpákkal kell nekik biztosítani, emellett a változatos étrendjük mellé a vitaminpótlás is jár, egészségügyi állapotukat pedig havonta ellenőrzi egy állatorvos. Németh János Károly már kamaszkorában eldöntötte, erre a pályára szeretne lépni.

– Egyébként a gyűjtés az úgy alakult ki, hogy egészen fiatal koromban, 17-18 éves koromban a mezei gyíkok elkezdtek érdekelni, egyet-kettőt dunsztos üvegbe be is fogtam, és gyermekkoromtól fogva érdekeltek az őshüllők, állatok, kígyók, krokodilok, egyéb fajok, tehát onnan kezdődött ez az érdeklődés, egész fiatal kamaszkoromtól fogva –mondta el Németh János Károly, a kiállítás szervezője.

Varázslatos Természet néven már évek óta járják az országot, a nagyvárosoktól egészen a kisebb településekig, hogy mindenkihez eljuthassanak ezek a nem mindennapi állatok. A kiállítás vezetője úgy véli, turnézás nélkül ebben a szakmában lehetetlen lenne fennmaradni.

– Ez a szakma, így szakmán belül is turnéköteles, tehát Kiskunfélegyháza, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest, ahol kapunk művelődési központot vagy sportcsarnokot, vagy lehetőséget biztosítanak egy iskolának a sportcsarnokában, ott ahol kiállítást tudunk rendezni, vagy megkapjuk a kedvezményes lehetőséget, mint itt az Önök városában. Nyíregyházára lesz a következő turnénk, és a közönséget általában az fogja meg, hogyha az állatokat kézbe lehet venni, emlékfotót lehet készíteni, meg lehet simogatni –tette hozzá Németh János Károly.

Azoknak sem kell nélkülözniük, akik nem elég bátrak a hüllők simogatásához, hiszen a kiállítók készültek kevésbé ijesztő egyedekkel is: megtalálhatóak voltak tengeri malacok, szíriai aranyhörcsög, sün és a gyerekek kedvence, a csincsilla.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)