Európa-bajnokságot rendezett Nagykanizsa

2023. máj. 24.

Több mint 230 versenyző vett részt a nagykanizsai combatsport Európa-bajnokságon. A viadalra összesen tizenhat országból érkeztek harcosok a Kanizsa Arénába.  

Csaknem fél évvel a világbajnokság után ismét rangos küzdősportesemény helyszínéül szolgált a város legnagyobb sportcsarnoka. A versenyzők ringben és tatamin küzdöttek egymással, valamint formagyakorlatokban mérhették össze tudásukat. Horváth Ferenc fő szervező előzetesen nagyobb nevezői létszámra számított, ám úgy véli, világszintű mezőny gyűlt össze az Arénában.

– Iszonyú erős mezőny érkezett, tehát a legkeményebb versenyzőiket hozták akár az ukránok, románok, bolgárok, bosnyákok, szlovénok, szlovákok. Azt gondolom, hogy iszonyú kemény meccsek várnak a versenyzőkre. Ez a verseny nagyon jó felkészülés a világbajnokságra, hiszen itt már látjuk, hogy milyen hibákat csinálnak a versenyzők és mik azok, amiken javítani kell, hogy a világbajnokságon igazán helyt tudjunk állni – nyilatkozta  Horváth Ferenc, az ICO magyarországi elnöke.

A verseny jellegzetessége, hogy a fiatalabb korosztályok és a felnőttek mérkőzéseit is egyszerre bonyolítják le. A népes küldöttséggel érkező szentgotthárdi klub vezetőedzője szerint ma már nehéz rábírni a gyerekeket a küzdősportra, de az eredményes szereplések segíthetnek ebben. 

– Az a 8-10 gyerek, aki egy évben lejön, abból nagyon sok a lemorzsolódás. Marad bent 4-5 olyan gyerek maximum, akiből tudunk küzdősportolót, esetleg jó versenyzőt csinálni. Azon vagyunk, hogy népszerűsítsük a sportot, mindenkit elvonzunk a számítógép világából, egy kis testmozgásra és egészséges életmódra való nevelés, ami számunkra a legfontosabb – mondta el Horváth Balázs, a FSH Box és Küzdősport Szentgotthárd vezetőedzője. 

A ringben az oriental boksz meccseit rendezték. Ez a sportág a szabályait tekintve nem sokba különbözik a hagyományos ökölvívástól.

–Több mint két éve űzöm ezt az egész sportágat, egy szabálya van. Nem olyan nagy dolog, annyi, hogy mélyütés nincs, tarkóütés nincsen, tenyeres ütés nincsen. Hanem csak az számít, hogy belefordítod az öklöd –  árulta el Horváth Noel, a FSH Box és Küzdősport Szentgotthárd sportolója.

Számos olyan sportoló lépett a küzdőtérre, akik korábban már vettek részt világversenyeken. A szombathelyi egyesület versenyzőinek a sport egyfajta kitörési lehetőséget is jelent.

–Már 10 éve foglalkozom küzdősportokkal, kick-bokszoltam, közben bokszoltam is. A szabadidős elfoglaltság mellett azért az életemnek a része lett, a mindennapjaimnak. Szeretem azt az érzést, amit ad főleg - fogalmazott Takács Viktória, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítvány sportolója.

A vb-től eltérően ezúttal mozgássérült sportolók is szerepeltek a mezőnyben. A nagykanizsai Molnár Csaba a kerekesszékes karatésok között aranyérmet szerzett formagyakorlatával.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)