Háborús hangulat uralkodott a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás ülésén

facebook megosztás

Ez volt a grémium első olyan összejövetele, ahol az új elnök, Vlasicsné Fischl Tímea vezette a tanácskozást. Ahogy arról tegnap hírt adtunk: a korábban számos problémát okozó költségvetést ugyan elfogadták a felek, de a Bajza utcai épület ingyenes használatbavételéről most sem sikerült dönteniük.  

Továbbra is nagy az ellentét Nagykanizsa delegáltja és tagok többsége között. A március 6-i ülésen Schauta Marcell határozati javaslattal élt a költségvetés pontjához, amiben azt fogalmazta meg, hogy a Bajza utca 2. szám alatti épületet a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulás ingyenesen használatba vehesse, mivel Nagykanizsa 75 százalékos arányban tulajdonosa a társulás vagyonának. Jakab Sándor, alelnök ezt a tegnapi ülésen egy háborús fenyegetéshez hasonlította.

– Hogy lehet az, hogy úgy bemegyek egy helyre, hogy hármat lövök a levegőbe vagy három levelet küldök, marad még 26 töltény a tárban, és vagyunk mi 26-an, mondjuk egy még maradhatott volna a 27-nek is, és azt mondom, hogy innen kifelé mindenki, mert itt nekem jogom van, és senki ne maradjon itt, és csak én akarom ezt a helyet, és ingyen és bérmentve, megzsarolva bennünket, a társulást. Adjuk át az egész helyet, amiért dolgoztunk, amiért sok éven át küzdöttünk együtt és ha nem, akkor pedig használom a fegyveremet. Azt mondjuk, hogy vagy kilépek vagy nem fizetek vagy ellehetetlenítem a társulás működését – emelte ki Jakab Sándor, a Kistérségi Társulás alelnöke.

Az ülés legfontosabb feladata a költségvetés elfogadása volt, Schauta Marcell azonban több hibát vélt felfedezni az előterjesztésben. Ebben ugyanis még az eredeti, Balogh László, a volt elnök által előterjesztett terv szerepelt, így nem módosították sem a felelősök nevét és a határidőket.

–Felhívtam az elnök asszony figyelmét, hogy módosítani kell ezt az előterjesztést, és sokáig mintha nem is értették volna meg, minden áron az eredeti előterjesztést kívánták szavazásra bocsátani, és nem a módosítást. És azzal érvelt, hogy a társulási megállapodásban ezek a dátumok szerepelnek, de ezek a dátumok már elmúlt dátumok, tehát ilyenekről nem lehet dönteni. Végül nagy nehezen sikerült a költségvetést megszavazni, és akkor derült ki vagy még talán a szavazás előtt, hogy a többi társult tagönkormányzat már aláírta a szerződést és a tagdíjat is elutalták a társulásnak, holott erről nem volt társulási tanácsi döntés – hangsúlyozta Schauta Marcell, a Nagykanizsa – Surd – Zalakomár Szociális Társulás elnöke.

A tagdíjak első részletének befizetését tehát április 15-ről június 15-re módosították. Azt a módosítót azonban nem fogadta el a grémium, hogy a költségvetés hiánya miatt Nagykanizsára kiszabott büntetést a társulás törlessze. Az ülés végén, a szintén megosztó ingyenes használatbavételi ügyről Schauta Marcell elmondta: olyan döntés született, amire számított. Hangsúlyozta: április 28-án levélben kérte ki a 26 önkormányzat véleményét, akik egyöntetűen elutasították a kérelmet.  

– A szavazás az érdekes volt ilyen szempontból, mert Nagykanizsa delegáltjának szavazata nélkül nem lehet döntést hozni, tehát ha én nemmel szavazok, akkor az nemet jelent, ha igennel szavazok, az viszont nem jelent igent, mert ahhoz még a 27-ből gyakorlatilag 14 szavazatnak kéne összejönnie, tehát én egyedül igent nem tudok szavazni, gyakorlatilag csak vétózni tudok, ahogy a tagönkormányzatok is, így egyik javaslat sem ment át. Tehát gyakorlatilag az sem került kimondásra, hogy nem támogatják, illetve az sem, hogy igen –  tette hozzá Schauta Marcell.

Csapi polgármestere, Tóth László szólalt fel a jelenlévők közül, azt javasolva, próbáljanak olyan kompromisszumot kötni, ami mindenkinek megfelelő, még ha ez a Bajza utcai épületek felújításával is jár. Az ülés után Vlasicsné Fischl Tímea elnököt is kértük reflektálásra, ő azonban nem nyilatkozott stábunknak.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.