Ismét nemzetközi modellezőversenyt rendeztek a Csó-tón

Öt ország hajómodellezői versengtek péntektől vasárnapig a Csónakázó-tavon. A nemzetközi megmérettetésen horvát győztest avattak, a magyar színeket képviselő Garély György bronzérmes lett.

Egy évvel ezelőtt rendeztek először Alpok-Adria kupaversenyt Nagykanizsán a modern vitorlások kicsinyített másainak. A szervezők tetszését elnyerte a Csónakázó-tó minősége, így idén is visszatértek a magyar, osztrák, szlovén, olasz és horvát modellezők. A 2023-as versenysorozat összesen hat állomásból áll.

– Két versenyt Horvátország, kettőt Magyarország, kettőt Olaszország rendez. Horvátországban már volt egy forduló, a tavaszi versenyt szeptemberre halasztották. A magyarországi fordulót ilyenkor tavasszal vagy nyár elején a nagykanizsai Csónakázó-tavon rendezik, és ősz elején lesz egy verseny Orfűn. A kettő olaszországi szeptemberre és novemberre van tervezve - mondta el Forrai Csaba, a Dunamenti Energia Modellező Klub vezetője.

A dél-zalai versenyt idén is a Canissa Modellező Sport Egyesület bonyolította le a Dunamenti Energia Modellező Klubbal közösen. A szélcsend nem kedvezett a vitorlásoknak, így a mezőny még a harmadik nap végén is kiegyenlített volt. A lebonyolítás szerint a futamhelyezésekért a versenyzők pontokat kaptak, amely alapján kialakult a végeredmény.

– Folyamatosan mennek a futamok, 5-10 perces szünetekkel. Általában három futamot futnak egyszerre a hajók. Utána kijönnek, pihennek egyet a pilóták. Utána a futamokat összeadják, átlagolják és ebből jön ki az eredmény – árulta el Lekszikov Zsolt, a Canissa Modellező Sport Egyesület elnöke.

A végső győzelmet a horvát Robert Grubisa szerezte meg az olasz Massimo Morin és Garély György előtt. A Csónakázó-tavon a következő hetekben újabb két rangos hajómodellező-versenyt rendeznek. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)