Javában zajlanak a felújítási munkálatok Magyarszerdahelyen

facebook megosztás

Hatvanszázalékos készültségi állapotnál tartanak azok a fejlesztések Magyarszerdahelyen, amelyek részeként mintegy 4 kilométeren oldódnak meg a település csapadékvízelvezetési problémái. A munkálatok a tervek szerint a nyár végén zárulnak.

Magyarszerdahelyen évek óta problémát okozott a csapadékvíz mennyisége. Az esővíz a Kürtös patakba jut és a települést az elmúlt másfél évtizedben többször is áradások sújtották. A településvezetés sikeresen jelentkezett 2021-ben a „Település környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című pályázatra, így a probléma megoldódhat. A korábbi esőzések főként a falu keleti részét érintették, amely alacsonyan fekszik.

– Szerencsére házakat vagy építményeket nem ért el, a lakosság veszélyben nem volt, de anyagi kárt azt tudott okozni. Egy korábbi nagyobb árvíznél egy hidat is elvitt. Két alkalommal is vis major forráshoz kellett nyúlnunk, mert saját erőből a helyreállítást nem tudtuk volna megoldani -  nyilatkozta Marczin György, Magyarszerdahely polgármestere.

Az önkormányzat több, mint 230 millió forint, vissza nem térítendő összeget nyert, amelynek részeként összesen 3897 méter hosszúságú bel- és csapadékvízvédelmi létesítmény készül el. A kritikusnak ítélt beavatkozási helyeken olyan műszaki megoldásokat létesítenek, amelyek a megakadályozzák a víz további kártételeit.  

–Tulajdonképpen itt a bel– és csapadékvíz elemek kerülnek kialakításra illetve megújításra. A település déli részén, teljes hosszában mederelemek kerülnek lerakásra, illetve a bejáróknál csőátereszek, végelemek, valamint a mederelemekre egy 10-15 centis fejgerenda kerül - tette hozzá Marczin György.

A munkálatok – amelyek részeként több településrészen a járdákat is felújították – várhatóan a nyár végéig befejeződnek.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.