Kossuth-díjas zongorista adott koncertet Nagykanizsán

facebook megosztás

Balázs János adott koncertet pénteken este a HSMK-ban. A Kossuth-díjas zongoraművész az Anima Musicae Kamarazenekar társaságában állt a nagykanizsai színpadra. 

Csaknem egy évtizede kezdődött Balázs János és a fiatal kamarazenekar szakmai együttműködése, amikor a tagokkal együtt végzett a zeneakadémián. Az elismert zongoraművész minden fellépésre kultúrmisszióként tekint, mivel szerinte a fiatal művészeknek hordoznia kell azt a 200 éve örökséget, amelyet a magyar zene története megkövetel tőlük. Úgy véli ez a gondolkodás az Anima Musicae  tagjaiban is megvan, ezért tudnak ilyen jól együttműködni.  

– Rendkívül fontos a következő generáció számára valami példát mutatni és valami értéket átadni. A következő generációban gondolok természetesen a művészekre és a közönségre is – tehát azokra, akik nem feltétlenül lesznek professzionális művészek -. Ebből a szempontból Kodály Zoltán és Bartók művészetét átadni egy mai kor szellemének megfelelően, akár innovatív fiatalos módon. Akár zeneművek előadásával, előadások tartásával, verbális kifejezőerővel az instrumentális előadások mellett nélkülözhetetlen és kötelessége egy művésznek – nyilatkozta Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész.

A közös előadás során Liszt Ferenc „Magyar fantázia” című szerzeménye csendült fel Nagykanizsán. A zenészhez közel áll ez a mű, a gondolatisága miatt.  

– Egyrészt nagyon köthető a magyar zenéhez, hiszen verbunkos zene, csárdást, magyar nótákat lehet benne hallani zseniális feldolgozásban. Másrészt azért is kedves a szívemnek, mert Cziffra György egyik kedvenc műve volt. Itt tulajdonképpen találkoznak a missziók és az örökségbeli gondolatok olyan szempontból, hogy a színpadon ezeket mind át tudjuk adni. Boldog vagyok, hogy Nagykanizsán is itt lehetünk a Filharmónia Magyarország szervezésében – tette hozzá a művész.

Balázs János és a kamarazenekar egy országos turné részeként érkezett Nagykanizsára. A zongoraművésszel bővebb beszélgetést láthatnak későbbi kulturális műsorunkban.

K.T.

(Borítókép:Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.