Megrázó rövidfilmmel is emlékeztek a holokauszt áldozataira 

2023. máj. 30.

Az Ősfény - Urlicht 15 perces magyar kisjátékfilmet mutatták be a hétvégén a Nagykanizsai Zsidó Hitközség épületében. A film rendezője és forgatókönyvírója Groó Diana, aki Hoffmann Judit, a legidősebb helyi kötődésű holokauszttúlélő unokája.

A kisfilm egy huszonéves lány Adél álma, aki fél vonatra szállni. Szorongásától álmában megjelenő távoli nagynénje, Mally néni segít megszabadulni, aki egy békebeli utazásra invitálja a lányt egy gőzösön. Ebben a rövid időben megismeri a felmenőit, akik még nem tudják: mind egy vonaton utaznak majd Auschwitz felé. Ekkor jön rá, hogy nem véletlenül szereti az Urlicht című áriát, mert az a születésről és a halálról szól.

–  A kisfilm egy generációs üzenet, mert a holokauszttraumákat a túlélőkön, a túlélő nagyszülőkön, szülőkön keresztül generációk öröklik és viszik tovább, ez azért fontos és elengedhetetlen, mármint nem a traumák továbbvitele, hanem elmondani, hogy mi történt. Hogyan semmisítettek meg 6 millió embert – nyilatkozta Groó Diana rendező, forgatókönyvíró.

Beleértve azt a több mint 400 ezer embert, akiket Magyarországról deportáltak. Groó Diana fontosnak tartja, hogy minden generáció megismerje azt, hogy mi történt, mi a múlt és mit lehet kezdeni ezzel.

–  A tabut nem a második generáció, nem az édesanyám generációja törte meg ezt a hallgatást. Ők inkább vagy semmilyen vagy minimális információt kaptak. Az én nagymamám igen, én már a harmadik generáció vagyok, megtörtük a hallgatást, azt, hogy pontosan mi történt és mi az, ami elveszett. Az én generációm már bátran vállalja a zsidóságát és úgy gondolja, hogy és nem engedi meg, hogy a jövőben bármi olyan előforduljon –  tette hozzá Groó Diana.

A film főszereplője szorongását csak úgy tudja legyőzni, ha versenyt fut a tehervonattal az életéért, mert már csak ő képviseli a múltat, a jelent és a jövőt.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)