Ott volt társulási kilépés, a parkolók és a cégvezetők… – Közgyűlési sorok

facebook megosztás

Az új megjelenési időpontunk miatt mindössze másfél hét telt el legutóbbi számunk óta, de a helyi politika nem tétlenkedett ez alatt a rövid idő alatt sem. A májusi soros ülés fő utózöngéi között említhetjük a Kistérségi Társulás puskaporos helyzetét, a Teleki utca - Kórház utcai parkolók kérdését és a cégvezetők fizetésemelését, valamint premizálását.

A polgármesteri tájékoztatónál jött elő Nagykanizsa közgyűlésén a Kistérségi Társulás helyzete. Schauta Marcell, őt delegálja a város a visszahívott Balogh László helyett, tett egy javaslatot, miszerint júniusig vizsgálja meg a hivatal a kilépés lehetőségét. A polgármester hangsúlyozta: vállalja azon véleményét, hogy az ő visszahívásával az ÉVE megrontott egy konszenzusos módon működő grémiumot. Így ne is csodálkozzon Schauta Marcell, hogy zsarolással vádolják, hiszen ő indította ezt el azzal, hogy csak a Bajza utca 2. átadásáért cserébe szavazta volna meg a Társulás költségvetését. Fodor Csaba is beszállt a vitába, szerinte Schauta Marcell senkit sem zsarolt. Az idősügyi ellátást kell megoldani, amit segítene a Bajza utca 2.  

Ilyen előzmények tudatában, május 23-án, egy nappal a kanizsai közgyűlés után ült össze újra, a március óta tartó szünetet(?) követően a Kistérségi Társulás. A költségvetést ugyan elfogadták, de Jakab Sándor, Újudvar polgármestere így sem hagyta annyiban a kanizsai történéseket, és a háborús retorikát hívta segítségül. – Hogy lehet az, hogy bemegyek egy helyre, hármat lövök a levegőbe, s marad még 26 töltény a tárban, és vagyunk mi 26-an, mondjuk egy még maradhatott volna a 27-nek is…, majd azt mondom, hogy innen kifelé mindenki, mert itt nekem jogom van, és senki ne maradjon itt, és csak én akarom ezt a helyet és ingyen és bérmentve, megzsarolva bennünket, a társulást. Adjuk át az egész helyet, és ha nem, akkor pedig használom a fegyveremet… – fogalmazott a múlt heti ülésen az alelnök. Az ügy még folytatódik, hiszen a Bajza utca 2 ingyenes használatbavételéről nem született döntés.

A Teleki és Kórház utca kereszteződésében lévő telek vízelvezetése kapcsán hosszan vitáztak a felek a leendő parkolókról a közgyűlésen majd az online térben, hiszen a kormányoldal szerint az itt épülő élelmiszerbolt és a leendő gyorsétterem csak ront a helyzeten, hiába építtetne melléjük még 100 parkolót a többségi frakció, ráadásul dugókat is okozna a két körforgalom miatt. Fodor Csaba az ülésen annak az ellentmondásnak adott hangot, ha létrejön 100 új parkoló, akkor az, hogy lehet kevesebb, mint ami korábban volt. Posztolt is az ügyben a polgármester, egyebek mellett ezt írta ki a közösségi oldalára: „A baloldali ÉVE-frakció úgy döntött, hogy: Parkolót nem építtet a város a kórház közelébe, de gyorsétterem az lesz helyette területeladással!” Pénteken reagált erre Berta Krisztián az ÉVE sajtótájékoztatóján. Az önkormányzati képviselő elmondta: a Teleki utca - Kórház utcai foghíjtelek elkészül és e mellett több kritikus szakaszt is bejártak a hivatal, valamint a Via szakembereivel. Azt pedig megdöbbentőnek nevezte, hogy a polgármester mindezek tudatában hazudik a kanizsaiaknak, hiszen pont a Fidesz nem támogatta a parkolóépítést a Kórház-Teleki sarkon.

Politikai bosszú iskolapéldájaként aposztrofálta Balogh László a megyei napilapnak a 22-ei zárt ülés döntéseit. Röviden összefoglalva a határozatokat: a Kanizsa Rehab és a Kanizsa Aréna Kft. ügyvezetőit kivéve, januárig visszamenőleg 15 százalékos béremelést és négyhavi jutalmat kapnak az önkormányzati cégek vezetői, valamint megemelték Károlyi Attila felügyelőbizottsági tiszteletdíját. A Kanizsa Aréna esetében döntés született a kft. végelszámolásáról és Fitos István menesztéséről. Balogh ezt a Zalai Hírlapnak így értékelte: „Fodor Csaba és társai folyamatosan igazolják azt a tényt, hogy a régi reflexek nem változnak, aki bármilyen szempontból a Fideszhez köthető, azt ellehetetlenítik, saját cimboráikat ugyanakkor bőkezűen jutalmazzák.” Hozzátéve azt is: „még ahhoz sem elég bátrak, hogy nyílt ülésen vállalják fel ezeket a minimum megkérdőjelezhető döntéseket.” Érdekes, hogy az ülésen ezt még nem sérelmezte a polgármester, a valóban nehezen indokolható döntést egyedül Bizzer András firtatta a kormánypárti frakcióból.

A már többször idézett pénteki sajtótájékoztatón Fodor Csaba hangsúlyozta: Szabó Szilárdnak, a Fidesz frakcióvezetőjének illene csendben maradnia és nem folyton a fideszes propagandamédiához rohanni, ugyanis az előző ciklusban pont az ő testvére kapott 7(!) havi jutalmat a fideszes városvezetéstől. Itt Fodor az újabb Magyar Nemzet cikkre utalt, amit ismét Borsodi Attila szerzett, ezúttal az Aréna és a jutalmak kapcsán. Fodor Csaba értékelésében még kiemelte: tavaly minden önkormányzati cég dolgozója kapott évvégi jutalmat, és a 2022-es beszámolók alapján minden cégvezető megérdemelte, hogy rendezzék a bérüket. Leszámítva az Arénát, amely a jelentős önkormányzati támogatás mellett is veszteséges volt, ezért döntöttek ott a váltás mellett.

MIKÓ-BARÁTH György

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.