Új, fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjárót adott át a közlekedési államtitkár Keszthelyen

Egy vasúti átjáró fejlesztése nagymértékben hozzájárul a közlekedésbiztonsághoz - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára Keszthelyen, az új, fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáró átadóján.   

Nagy Bálint felidézte: néhány éve, amikor megnyitott a keszthelyi kutyás park és piknikkert, az előtte található vasúti átjáró forgalma még csekély volt. Azonban a vízparti kutyás park már az első évben sok látogatót - a koronavírus-járvány ellenére a nyári hónapokban csaknem tízezer embert - vonzott nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi részeiből is.   

Az átjáró fejlesztésére mintegy 200 millió forintot fordítottak. Biztonságosabbá tételét a megnövekedett forgalom mellett az is indokolta, hogy tavaly halálos baleset is történt itt - tette hozzá az államtitkár.   

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy tavaly drámai módon megnőtt a vasúti balesetek száma. Kilencven balesetből 16 volt halálos kimenetelű, amelyekben 34-en hunytak el.   

Hangsúlyozta: a MÁV vasútüzemi hibájából az elmúlt 15 évben nem történt halálos baleset, ezek mind figyelmetlenségből, valamint a KRESZ be nem tartása miatt következtek be.   

A vasúttársaság ezért tavaly figyelemfelkeltő kampányt indított a vasúti balesetek elkerülése érdekében. A vezérigazgató megjegyezte: az idén eddig 17 baleset történt, feleannyi, mint a tavalyi év azonos időszakában.   

A sajtótájékoztatón is azt kérte a közlekedőktől, hogy a vasúti átjáróknál legyenek fokozott figyelemmel, és átkelés előtt győződjenek meg arról, hogy nem érkezik vonat.   

Pafféri Zoltán a beruházásról elmondta: az átjáró előtt mindkét irányból 21 méteren hat méter szélességben aszfaltoztak, valamint fény- és félsorompót létesítettek.   

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban alig használt strand a Balaton egyik legnépszerűbb helyévé vált, jelentős forgalmat generálva a vasúti átjárónál.   

Köszönetet mondott az átkelő biztonságosabbá tételének gyors megvalósításáért, majd jelezte: az önkormányzat tervei közt szerepel az átjáróhoz vezető utak felújítása is.   

Andor László alezredes, keszthelyi rendőrkapitány hangsúlyozta: a közlekedésbiztonság fontos társadalmi érdek, ezt szolgálja az új fény- és félsorompó is. Az alezredes üdvözölte a beruházást, és szabálykövető magatartásra buzdította a közlekedőket.

MTI

(Borítókép: Vonat halad át az új, fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróban Keszthelyen az átadás napján, 2023. május 26-án. MTI/Katona Tibor)