Ismét megnyitott a Ludvig Nemzetközi Művésztelep

34 művész, hazai, valamint orosz, német, indiai és maláj alkotó vesz részt az idei Ludvig Nemzetközi Művésztelepen. A vasárnapi megnyitón már 31. alkalommal köszöntötték a vendégeket, művészeket és művészetkedvelőket Kendlimajorban. A két héten át tartó programon ezúttal is lesznek a nagyközönségnek szánt nyitott események.

Festőművészek, képzőművészek, szobrászok, keramikusok költöztek ismét Kendlimajorba, hogy a Nagykanizsához közeli településen ismét együtt alkossanak. A 31. Ludvig Nemzetközi Művésztelepre zömében visszatérő alkotók érkeztek. Verebélyi Diána képzőművész például már a negyedik művésztelepet kezdte vasárnap Kendlimajorban. A fiatal alkotó a szürrealizmust és a konstruktivizmust keveri munkáiban.

– Itt nagyon sokat lehet tanulni, megnézek egy másik művészt és az a koncepció, amellyel érkeztem rögtön átalakul a fejemben. Teljesen mást fogok alkotni, befolyásolás alatt vagyok folyamatosan meg van tornáztatva az agyam is, mindezt olyan impulzusok mellett, hogy mikor kinézek a kép mögül, akkor a barátaim vesznek körül – hangsúlyozta Verebélyi Diána képzőművész.

Kendlimajorban fontos a művészi szabadság, a világ kortárs irányzatainak művelői itt fellelhetőek a két hét alatt. Sokak szerint a széles körű nemzetköziség, a nyitottság és a látogathatóság teszi igazán különlegessé a Ludvig Művésztelepet. A kezdeményezésnek az is célja, hogy felkeltsék az emberek figyelmét a kortárs művészekre.

– Azt valljuk, hogy a művészet az a közönségnek készül. A művészet nem olyan, hogy csak a műteremben dolgozik a művész, s ha készen van, félreteszi a fal mellé. Az a közönségnek készül. A műalkotás lényege, hogy bekerüljön otthonokba, múzeumokba, kiállítótermekbe és minél szélesebb körben ismerjék meg azt az emberek. Mi nagyon örülünk, hogy a környezetünkben nagyon sok embernek tudtuk felkelteni az érdeklődését a kortárs művészetek iránt – emelte ki Ludvigné Tihanyi Klára, a Ludvig Nemzetközi Művésztelep  szervezője.

A már szinte fesztivállá átalakult művésztelep idén is különböző programokat kínál az alkotóknak és a művészetkedvelőknek egyaránt. Kedden, Ludvig 70 címmel nyílt meg a Magyar Plakát Házban Ludvig Zoltán jubileumi tárlata, de lesz műgyűjtők napja, könyvbemutató, kirándulás és az elmaradhatatlan zárókiállítás június 10-én.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)