Zalai népviseletekből nyílt meg a múzeum új kiállítása

A múlt században hordott tradicionális ruhadarabokat tekinthetik meg az érdeklődők a Thúry György Múzeum ma megnyitott új tárlatán. A kiállítás a „Minél cifrább, annál szebb – A bőszoknyás-gyöngyösnecces népviselet Zalában” címet kapta.

A Thúry György Múzeum sikeresen pályázott az időszaki kiállítás megrendezésre a Magyar Géniusz programban. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósított, másfél évig látogatható tárlattal a múzeum néprajzi gyűjteményének egy jelentős részét igyekeztek bemutatni a látogatóknak. A kiállítás interaktív elemeket is tartalmaz. 

–Két televízió segítségével bemutatjuk ezt a különleges viseleti darabot. A Néprajzi Múzeum korabeli felvételével is megismerkedhetnek a látogatók. Természetesen várjuk a gyerekeket is, úgyhogy egy múzeumpedagógiai foglalkoztatófüzetet is összeállítottunk és a kiállításvezető is elkészült már. Ebben a támogatásban a kiállítás megvalósítása mellett ezek az elemek is nagyon fontosak – emelte ki Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A gyöngyösnecces népviselet leginkább Zalakaros környékén, Zalaváron, Garaboncon és Zalakomárban volt jellemző, néhány településen még a mai napig népszerű ez a ruha-összeállítás. Gyanó Szilvia, a kiállítás kurátora szerint ma már inkább az összetartozást szimbolizálja különböző eseményeken a gyöngyös viselet. A fejfedők színéből, díszítettségéből lehetett következtetni viselőjének társadalmi helyzetére, életkorára és családi állapotára. 

–Cifra, tarka színeket hordtak a lányok is, viszont nekik nem volt gyöngyösneccük. Gyöngyösneccet csak az asszonyok hordhattak. A nemrég férjhez ment asszonyok voltak a legcifrábbak, a legszínesebbek. Ők hordhattak ünnepnapokon fehér, drapp, lila vagy rózsaszínű kendőt. De viszont, ha valakinek felnőtt a gyereke – például volt egy 15 éves lánya -, neki nem illett világos színű fejkendőt tenni a fejére –hangsúlyozta Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos – főmuzeológusa.

A megnyitót a Pántlika Néptánccsoport bemutatója tette még autentikusabbá. A kiállításról bővebben beszámolunk későbbi magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)