22 volt honvédségi lakás bérlőkijelölési joga kerül a városvezetéshez

A témában ma tartott sajtótájékoztatót Bodó László önkormányzati képviselő. A megállapodásnak köszönhetően némileg enyhülhet az egyre súlyosabb kanizsai önkormányzati bérlakásprobléma, valamint a Kanizsa Médiaház elhelyezési nehézsége. Az ingatlanok többsége a Keleti városrészben található.

2022 szeptemberében kereste fel a Médiaház vezetősége az ÉVE-frakciót azzal a kéréssel, hogy a Sugár út 8. helyett egy korszerűbb épületben folytathassuk a tevékenységünket. Ahogy azt korábban számos alkalommal jeleztük, több éve okoz már kellemetlenséget a Médiaház székházában a hibás tetőszerkezet. Kezdetben a padlás, idén januártól viszont már az alsóbb szintek is beáznak.

A Médiaház problémáinak enyhítésének ügyében Bodó László felvette a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztériummal, majd az október 26-i közgyűlésen az ÉVE-frakció felkérte Balogh László polgármestert, hogy kezdeményezze a lakás honvédségi bérlőkijelölési jogának megszüntetését.

– További egyeztetések során kértem én egy személyes egyeztetést, megkeresését a Honvédelmi Minisztérium főosztály-vezetőjével. Ezen a megbeszélésen Zakó László, a Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója is részt vett, és kiderült, hogy a városban van 22 úgynevezett honvédségi szolgálati lakás, amely bekerült ebbe a tárgyalási sorozatba – nyilatkozta Bodó László, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Ezek a lakások nagyrészt a Városkapu körúton, a Liszt, a Hevesi, illetve a Munkás utcában találhatóak. Ugyan legtöbbjük 10-15 éve üresen áll, ezért jelentős felújításra szorulnak, de még így is jobb állapotban vannak, mint az önkormányzati bérlakások nagy része. Balogh László 2023. május 30-án írta alá a Honvédséggel a lemondási megállapodást. Bodó László elmondta, ezzel a lépéssel a város nagy előrelépést tenne a lakhatási problémák enyhítése felé. 

– Körülbelül 100-110-en várnak folyamatosan önkormányzati bérlakás kiutalásra, tehát ez minden esetre nagy lépés lesz a városnak, ha 22 jó minőségű lakást a város lakóinak a rendelkezésére tudunk bocsátani. Illetve elmondhatom azt is, hogy a több éves huzavona a Kanizsa Médiaház felújításával kapcsolatban is megszűnik, kapnak egy viszonylag kevés ráfordítással, egy normális, kulturális körülmények között levő stúdiót – tette hozzá a képviselő.

A lakások két ütemben kerülnek az önkormányzathoz. Idén hét, majd 2024-ben már a többi ingatlan bérlőkijelölési joga is Nagykanizsáé lesz. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)