A nagykanizsai pedagógusok is csatlakoztak az országos tüntetéssorozathoz

A „Levegőt” névre keresztelt akció során a státusztörvény bevezetése ellen demonstráltak a résztvevők.

A kanizsai pedagógusok a Tankerület épületétől indultak útnak az Erzsébet tér felé a demonstrációra, ahol mintegy 150-200-an fejezték ki nemtetszésüket a törvénytervezettel szemben. Jakab Andrea úgy látja, továbbra sincs érdemi párbeszéd pályatársai és a kormány között, éppen emiatt is egyre többen érzik keserűnek és fárasztónak a kialakult helyzetet. A „Levegőt” elnevezésű országos akció címe is erre a jelenségre utal.

– Jól tudjuk, hogy ez egy olyan hierarchia, hogy itt van a csúcsvezetés és az alsóbb szinteken sok minden nem dől el. Itt helyben nem mondhatnám, hogy különösebben jelen lenne az, hogy elhallgatunk. Pontosabban nem beszélünk róla. Talán ez itt is megvan – mondta el Jakab Andrea, a Péterfy Iskola pedagógusa.

Június elsején vezették volna be eredetileg a státusztörvényt. A tervezet alapján nőne a pedagógusok maximális munkaideje, a tanárok nem szólalhatnának fel az oktatás állapotáról, valamint kettőről hat hónapra növelné az oktatásban dolgozók felmondási idejét. A tervezet ellen tizenöt városban – köztük Nagykanizsán – tüntetést szerveztek a tanárok, de szülők és diákok is részt vettek a demonstráción. A Pedagógusok Szakszervezete múlt hónapban egy petícióval igyekezett meggyőzni az országgyűlési képviselőket. A tanárok álláspontját tartalmazó nyilatkozatot 40 iskola, csaknem 900 pedagógusa írta alá.

– Mind a három zalai képviselőhöz fordultunk, elküldtünk egy e-mailt, május negyedikén. Eddig nem érkezett rá válasz, nagyon bízom benne, hogy ez kommunikációs félreértés lehet. De abban bízunk, hogy tudunk érdemi érveket mondani a képviselőknek, hiszen itt valójában az emberek jövőjéről van szó. Az ország versenyképességéről van szó. Nem mehet ez így tovább – nyilatkozta Békési Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének Zala megyei elnöke.

A törvénycsomag egyelőre nem lépett hatályba. A helyi demonstrációk kapcsán Jakab Andrea hozzátette: a kormány döntésétől is függ, hogy demonstrálnak-e még a 2022/23-as tanévben. A tüntetésről hosszabb összeállítást láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban, valamint Békési Tamással bővebb beszélgetést mutatunk be a mai Kibeszélő Extrában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)