A Plakát Házban állította ki képeit Ludvig Zoltán

 

Ludvig 70 címmel nyílt jubileumi kiállítás kedd délután a Magyar Plakát Házban. Ludvig Zoltán festőművész születésnapi tárlatán több mint 30 évet átölelő munkákat láthat a közönség, köztük az alkotó legújabb szenvedélyének számító madarakat ábrázoló képeket. A kiválogatott képek mind a művész személyiségét tükrözik.

Az alkotó legfrissebb munkáit, a madarakat ábrázoló festményeket egy szlovák művésztelepen eltöltött idő inspirálta. Ludvig Zoltán szerint az állatok ábrázolása egy új pluszt adott neki, de megmaradt a hamisítatlan Ludvig-stílusnál.

– Azt hiszem, minden festőnek, aki komolyan gondolja, megvan a saját stílusa, már ha sikerül neki kialakítania a saját stílusát. Úgy gondolom, nekem sikerült, ez látszik az első képeken is. Ez ’77-ben történt, az első kép, ami igazi Ludvig kép volt, ez már teljesen megismerhető, bárhova teszik, és később jött az akvarell grafit, ami kiegészítette azokat a régi technikákat, most pedig pluszba jöttek a színes madarak, illetve színesebbek lettek a képek – nyilatkozta Ludvig Zoltán festőművész.

Ludvig Zoltán minden képe az életről szól, szereti megörökíteni valaminek a kezdetét, az elindulását. A művész szerint igazából nincs is nagymértékű különbség a régi és az új alkotásai között, hiszen mindegyik ugyanarra a motívumrendszerre épül.

– Mindig szerettem azt a pillanatot, amikor elindulnak a dolgok, tehát például amikor márciusban elkezd nyílni egy babszem a földből, és olyan kis dudoros és érdekes, és ha ránéz az ember, bármi lehetne. Lehetne az egy kis kígyó vagy állat, egy csiga, bármi, tehát nem konkrét a tudatformája. Ezt a pillanatot szerettem mindig megragadni, hogy bármi lehet abból, amit csinálok, és ha ránéz valaki a képemre, akkor úgy gondolja, hogy ezt már látta valahol, pedig nem látta, mert mindegyik teljesen egyéni és megismételhetetlen – tette hozzá Ludvig Zoltán.

A kiállított képek július 15-ig tekinthetőek meg a Magyar Plakát Házban.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)