Elindultak az energetikai fejlesztések Nagykanizsán

facebook megosztás

A három fő terület közül a BLG-nél és az Attila óvodánál a héten már elkezdték a munkát a Szabadics Zrt. szakemberei. Az 1,3 milliárdos projektnek köszönhetően 8 kanizsai intézményt korszerűsítenek.

A beruházássorozat a munkakezdés csúszása és a 3 kikerülő intézmény miatt sokáig szerepelt a helyi politika kereszttüzében. Az állványozás kezdeti lépései szerdán már megtörténtek a BLG-ben. A munkák során kicserélik a nyílászárókat, az akadálymentes közlekedést is lehetővé teszik és a tetőszerkezet is teljesen megújul. Szabadics Roland kiemelte: különösen kedves számára ez a projekt, hiszen ő is a BLG-ben érettségizett, tehát benne van a „BLGén.”

– Megkapja ezt díszes, kvadráns homlokzatot. Belül kialakítunk akadálymentes vizesblokkot, kívül kap egy akadálymentes felvonót, a lapos és a magas tető is teljes felújításra kerül. Belül megtörténnek még a lámpacserék, valamint a kazáncsere fog még megtörténni – nyilatkozta Szabadics Roland, a Szabadics Zrt. magasépítési főmérnöke.

A helyi Fidesz az elmúlt hónapok kampányát szinte teljes egészében az energetikai projekt köré építette. A kormánypárt dél-zalai oldala ugyanis folyamatosan posztolt a szerintük veszélyben lévő, majd a kimaradó beruházásokról, április közepétől május elejéig például 8 alkalommal. Horváth Jácint a legutóbbi közülés után jegyezte meg: a Magyar Államkincstárnál a BLG és az Attila utcai óvoda 18 hónapon keresztül állt, a végső pecsét csak a 2022-es választások után került rá. Czirákiné, a Városfejlesztő vezetője az őt ért támadások kapcsán elmondta, amit lehetett, próbált kizárni, és most már nyugodtan nyilatkozik, hiszen aláírták a projekt vállalkozási szerződéseit.

– Azokkal az intézményekkel, amelyekkel el tudunk indulni, ahol elkezdődtek a beruházások, teljes egészében kimerítjük a rendelkezésre álló forrást. Azzal, hogy az önkormányzatnak még önerőt is kell beletennie, hiszen az elmúlt közgyűlésen döntés született, hogy mintegy 70 millió forintnyi önerőt is beletesz az önkormányzat. Gyakorlatilag a teljes támogatási összeget le tudjuk hívni. Amik kimaradtak, azok olyan alapon maradtak ki, hogy ebbe a keretösszegbe nem fértek volna bele – árulta el Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A BLG körüli munkák forgalomkorlátozással is járnak, a járdát a Rozgonyitól a Sugár utcai bejáratig lezárják, az átkelést csak a Zeneiskolánál engedélyezte a szakhatóság. A darus munkák alatt a Rozgonyi utcát, -ez várhatóan 4-5 nap lesz-, teljes egészében is le kell zárni. Atmo bré 515 kicsit fúrjon Az Attila utcai óvodánál is zajlik már a munka, a nyílászárókat ott is kicserélik és teljesen felújítják az intézmény tetejét, valamint napelemeket is kap a létesítmény. A két már elindult projekt – a mostani tervek szerint – szeptemberig elkészül.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.