Hosszú idő után szólalt fel Cseresnyés Péter a parlamentben

Ha nem akadályozná az ellenzék az EU-s pénzek áramlását és nem árulnák el a magyarokat az EU-parlamentben, akkor Cseresnyés Péter szerint a kanizsai foglalkoztatási és fizetési adatok is jobbak lennének. Dél-Zala képviselője kedden megtörte a 2020. november 30-a óta tartó felszólalási csendjét a parlamentben. A hazai bérrendezésről szóló vitát a Jobbik kezdeményezte, ennek során Cseresnyés Kanizsa régióját is pozitív példaként említette.

2020 novemberében a fogyasztóvédelmi szigorítások kapcsán kért szót Cseresnyés Péter, majd 911 napig volt csendes figyelője a parlamenti munkának. Kedden kifejtette: a baloldal megtévesztő adatokat sulykol a választóinak azért, mivel nem akarják elfogadni azt a fejlődést, ami az Orbán-kormányok eredménye. Szerinte Kanizsán is javult a foglalkoztatás és a bérszínvonal, ami leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak köszönhető.

– Nagykanizsán élek, Nagykanizsán a munkanélküliség 12 százalékos volt 2010-ben. Most, 2 év Covid-időszak után és az elhibázott brüsszeli szankciós politikai után is az országos átlagon, azaz 4 százalék körül van ez a munkanélküliségi mutató. Ezt úgy sikerült elérni, köszönhetőn az itt működő magyar kis- és középvállalkozásoknak, hogy ők kihasználták és kihasználják ma is az adódó fejlesztési, képzési, foglalkoztatási támogatásokat. Így a városomban körülbelül 2 ezer fővel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Több olyan helyi vállalkozó van, aki mikrovállalkozását kisvállalkozássá fejlesztette, s most már több tucatnyi kollégával dolgoznak eredményesen és további fejlesztéseken dolgoznak és gondolkoznak – hangsúlyozta felszólalásában Cseresnyés Péter.

A vitakezdeményező Jobbik-Konzervatívok részéről Ander Balázs is felszólalt. A politikus nem ment el szó nélkül Parragh László Rónai Egonnak tett kijelentése mellett, miszerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem szeretné kipróbálni, hogy milyen lehet megélni havi 300 ezer forintból.

– Jelenleg egy egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus, kettő fokozatot elnyert tanárember is, csak 20 év szolgálati viszony után kapja meg a bruttó 442 ezer forintot, ami nincsen nettó 300 ezer sem. Ez kevesebb, mint amit egy rosszul fizetett segédmunkás kap. Csak az a helyzet, hogy a segédmunkás adott esetben bontott téglával dolgozik, a tanárember pedig a legféltettebb kincseinkkel, a gyermekeinkkel foglalkozik – reflektált Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke.

Érdekesség, hogy 2019 és 2020 között állt be radikális változás Cseresnyés Péter parlamenti aktivitásában, hiszen a dél-zalai régió képviselője 2019-ben, a tavaszi ciklus végén a kormánypárt harmadik legaktívabb politikusa volt. Aztán erre jött 2020 végétől a két és fél éves csend.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)