Megemlékeztek a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem tagjai is Trianonról

facebook megosztás

A csoport a trianoni diktátum aláírásának időpontjában, azaz vasárnap délután fél 5-kor tartotta idei programját.

 

Ez kimondottan civil politikai pártoktól független megemlékezés – hangsúlyozta Rajnai Miklós vasárnap délután, amikor gyülekeztek a megemlékezők az Eötvös téri szobornál. A résztvevők rendre felelevenítik ezen a napon a szobor újraállításának és restaurálásának történetét.

– Az ötletgazdák – többségük sajnos már nem él – kérték, hogy ne egyik, vagy másik politikai párt rendezvénye legyen, hanem mindenkié. Erre a Szent Korona Szövetségét írták fel 1934-ben. Zseniális volt akkor a város vezetése. És nagyon okosan aktuálpolitika fölé emelték. Ugye ez annak idején 1998-ban, Rózsás János lakásán, a Csengery út 52-ben dőlt el, ahol népes sereg gyűlt össze. Utána sokan csatlakoztak hozzá – nyilatkozta Rajnai Miklós, a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem elnöke.

Az 1945 után szétvert, majd elásott szobor széles körű összefogásnak, rengeteg támogatónak és az elhivatott civileknek köszönhetően állhat ma az Eötvös tér és Kanizsa ékeként.

– Minden évben emlékezünk szelíden, kellő alázattal, mert itt az emberek számítanak. Nagykanizsa, az ország és Zala vármegye dicsősége ez a szobor, ezért minden évben kellő alázattal ide jövünk, és ezen a nemzeti gyásznapon megemlékezünk Trianonról. Ez egy igazságtalan, becstelen szerződés volt. Nem békeszerződés, előre kitervelt bűntény a magyarság ellen –  tette hozzá Rajnai Miklós.

A vasárnap délutáni megemlékezés résztvevői is fejet hajtottak, és elhelyezték az emlékezés jelképeit, koszorúit a szobor lábánál.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.