Országos versenyen szereztek dobogós helyezést a piarista diákok

Országos második helyezést szerzett a Katolikus Pedagógiai Intézet kreatív műveltségi vetélkedőjén a Piarista-Iskola csapata.A nagykanizsai intézményt három tizenegyedik osztályos diák, Jáger Rebeka, Beck Janka és Blaskovics Eszter képviselte a budapesti megmérettetésen.  

Az idei műveltségi vetélkedő a költő születésének 200. évfordulója miatt Petőfi Sándorhoz és korához kapcsolódott. A háromfordulós versengésen 132 iskolai csapat szerepelt, közülük jutott el a legjobb nyolc a fővárosi döntőre. A kérdések egyszerre követelték meg a kreativitást és a lexikális tudást a résztvevőktől.

– A harmadik forduló inkább az előadó képességeket és a gyorsaságot tette szükségessé. Előadói képességekben a lányok nagyon jók voltak, hiszen mind a hárman drámatagozatosok. Nagyon kreatív feladatok voltak a döntőben is, metaforát kellett írni Petőfiről, amit indokolni kellett. A lányok egy nagyon kreatív metaforát választották – nagyon büszke vagyok rájuk -, hogy Petőfi a kártyavár – mondta el Varga Zsuzsanna, a Piarista-Iskola intézményvezető-helyettese.

A „Romantikus Triász” nevet viselő formáció tagjai jól ismerték egymást, így a csapategység erősnek számított a felkészülés során.

– Szerintem a mi csapatunk nagyon egybe tartott, mert mi csak hárman vagyunk magyar fakultáción az iskolában. Mivel mi osztálytársak is vagyunk, így nagyon együtt tudtunk dolgozni és mindenben segítettük egymást – nyilatkozta Beck Janka, a Piarista-Iskola tanulója.

A döntőben fontos feladat volt, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatójaként 19. századi stílusban kellett ünnepi beszédet írni és előadni a versenyzőknek, valamint a feladatok között egy kiskunfélegyházi idegenvezetés is szerepelt.  

 – Nagyon kreatív volt az egész, a legnehezebbnek talán az operazenének a felismerését illetve a festmények felismerését találtam. A legkönnyebbnek pedig a kvízt, amiben villámkérdések voltak és a leggyorsabb és legjobban válaszoló csapat a pontot – árulta el Jáger Rebeka, a Piarista-Iskola tanulója.

A csapattagok szerint mindhármuknak megvoltak az erősségei a verseny során.  

– Nekem is a metaforás feladat nagyon tetszett, és volt egy verselemzés. Ott is jó kérdések voltak. És az idegenvezető is nagyon jó volt – mondta el Blaskovics Eszter, a Piarista-Iskola tanulója.

A versenyzők heteken keresztül készültek a fináléra az intézmény könyvtárában, de a városi bibliotéka munkatársai is segítették különböző korabeli folyóiratokkal a munkájukat.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)