Tempósra vette a 76-os nagykapornaki kanyarját

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 2023. május 28-án 13 óra 48 perckor a 76-os számú főúton mértek be egy járművezetőt, aki a megengedett 60 km/h helyett, 107 km/h-val hajtott Nagykapornak térségében. Az egyenruhások a gépjármű üzembentartója részére közigazgatási bírságot szabtak ki.

A sebességtúllépés mértékbe önmagában sajnos nem rendkívüli, azonban a helyszín annál inkább. A 76-os számú főút 42-43-as kilométerszelvénye között ugyanis a kétszer kétsávos meredek kanyarban 60 km/órás sebesség csökkentő táblák vannak kihelyezve mindkét irányból. Sajnos a gépjárművezetők nem veszik komolyan a sebességkorlátozást ezen a szakaszon, a tavalyi évben összesen 17, idén pedig már 4 közlekedési baleset történt ebben csak ebben a kanyarban. A nagyobb bajt a legtöbb esetben a szalagkorlátok akadályozták meg, így a megcsúszó járművek nem találkoztak a szemből érkezővel, jobb esetben csak a járművek és a szalagkorlát sérültek. Volt olyan eset, hogy miután az összetört szalagkorlátokat helyreállították, másnap már újra összetörték. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a járművezetők továbbra sem számolnak a gyorshajtás kimagasló baleseti kockázatával. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút, és a vezető nem ura többé a járművének. A gyorshajtó járművezetők felelőtlen magatartásukkal ráadásul nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyeztetik. Az sebesség ellenőrzések célja éppen ezért elsősorban a közlekedési balesetek megelőzése, a jogsértő módon közlekedők kiszűrése a forgalomból a többi közlekedő védelme érdekében.

 A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság óva inti a járművezetőket, és felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a közúti közlekedési szabályokat mindig tartsák be!

 Ne feledjék, a sebesség helyes megválasztásával megelőzhetőek a közúti tragédiák!

 …hogy mindenki hazaérjen!

Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

(Borítókép: police.hu)