Változatos tárgyakból érettségiznek a kötelezők mellett a diákok

Szerdán kezdődnek a szóbelik, a jelenlegi időszakban is több tucat tárgyból van lehetősége érettségizni a diákoknak a kötelező vizsgatárgyak mellett. A Piarista-Iskolában a tanulók a reáltárgyak mellett főleg a drámát választják.

A magyar, történelem, matematika és az idegen nyelv mellett a Piarista-Iskolában népszerűnek számít az érettségikor a biológia, a kémia és a fizika. Varga Zsuzsanna szerint a vizsgázó fiatalok előszeretettel választják ezeket az ötödik vizsgatárgyként. Az intézmény igazgatóhelyettese úgy látja, hiába nem kötelező már az emelt szintű vizsga, a diákok legalább egy tárgyból a magasabb követelményrendszer mellett adnak számot a tudásukról.

– Egészen a múlt évig elvárás volt az egyetemek részéről, hogy valamilyen tárgyból emelt szintű érettségit tegyenek a gyerekek. Az idei évből ez már nem kötelező, de ettől függetlenül azt vettük észre, hogy a többletpontért, azért az 50 pontért hajlandóak a gyerekek inkább az emelt szinten választani a vizsgát. Tehát mindenképpen többlet ad nekik ez az 50 pont – mondta el Varga Zsuzsanna, a Piarista-iskola igazgatóhelyettese.

A tanulók igyekeztek olyan plusztárgyat választani, amely a felsőoktatási terveikbe is illeszkedik.

– Miután megkaptuk Szabó Gábor atyát, azután nagyon megszerettem a biológiát és így eldöntöttem, hogy mindenképpen valamilyen biológiai területen szeretnék dolgozni és ezzel foglalkozni. Olyan egyetemre megyek, ahová követelmény az emelt biológia, ezért választottam ezt a tantárgyat – fogalmazott Horváth Sára, a Piarista-iskola tanulója.

A piaristáknál a B-osztály informatika- és drámatagozatos, a diákok ezeket emelt szinten tanulják négy évig. Emiatt ebből az évfolyamból szinte mindenki ebből a két tárgyból vizsgázik idén is. A dráma esetében a szóbelin az elméleti tudás is szerepet kap.

– Az egyik része hasonlít a magyar szövegértés feladatához, az nekem jól sikerült. Azon szerintem könnyen át fogok lendülni. A másik felében kíváncsiak a színházi ismereteinkre, lexikális tudásunkra, hogy mennyi mindent tudunk a négy év alatt tanult drámákról. Attól kicsit jobban tartok, de kellő felkészítést kaptunk, úgyhogy szerintem jól fog sikerülni – árulta el Holczer Csenge piarista diák.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7-e és 14-e között tartják a magyar oktatási intézményekben, míg középszinten június 19-e és 30-a között érettségiznek a diákok.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)