A háborút több szegmensből is vizsgáló előadást rendeztek a kiskanizsai művházban

Az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai és katonai összefüggését vizsgáló előadással indult a Hadtörténelmi Esték programsorozat új évada a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.Kis-Benedek József biztonsági szakértő prezentációjában igyekezett kevésbé ismert aspektusokból bemutatni a jelenleg is zajló konfliktust a kanizsai közönségnek.

Négy évtizede foglalkozik a katonai hírszerzéssel és biztonságpolitikai témákkal Kis-Benedek József. Jelenleg is vizsgálja az orosz-ukrán háború körülményeit, amely a ’90-es évek balkáni konfliktusa óta az első jelentősen hadi esemény a kontinens területén. A szakember szerint mindenkit váratlanul ért az orosz-ukrán háború kitörése, azonban az ellentét nem 2022-ben kezdődött, hanem jóval korábban és számos nemzetiségi konfliktus vezetett idáig.

–Ha meg akarja az ember érteni a helyzetet, akkor vissza kell menni az okokra, az pedig valóban 2014, illetve az azelőtti időszak. Az, hogy a Krímet elfoglalták, az is egy lépcsőfok volt. De voltak ott egyéb tényezők is, a NATO terjeszkedése kelet felé, amit Oroszország nem tudott tolerálni, hogy volt FÁK tagállamokat, a három balti államon kívül csatoljanak a NATO-hoz. Itt voltak olyan lépések, a nyugati államok részéről, amit Oroszország nem tud elfogadni – emelte ki Kis-Benedek József, biztonsági szakértő.

Az előadásban a háború lehetséges kimenetele is szóba került. Kis-Benedek József szerint nem elképzelhetetlen, hogy a világ hasonlóan az 1945 utáni időszakhoz, két nagy tömbre oszlik majd fel. A számos dezinformáció miatt azonban egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mi fog történni az orosz-ukrán területen a következő években, évtizedekben.  

–Látszik, hogy tömbösödés van, szövetségesek keresése folyik keleten és nyugaton egyaránt. Az, hogy ez most hol fog végződni, azt még nem lehet biztosan látni. Látjuk azt, hogy a BRICS-országok próbálnak különböző szövetségi rendszert kialakítani, de a Sanghaji Együttműködés szemlélete is formálódik, a NATO-n belül is újjáalakul a helyzet, az Európai Unión belül is, az Afrikai Unióban is. Nem tudunk olyat mondani, hogy hol ne változna a helyzet, mindenki keresi a szövetségest. Ez egy bizonyos időt fog igénybe venni -tette hozzá Kis-Benedek József.

A Hadtörténelmi Esték sorozat októberben folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, akkor a Szent Korona történetéről tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)