A házi kedvenceknek is megjár a méltóságteljes elmúlás a szakemberek szerint

2023. szep. 14.

Állatkínzásnak is számíthat, ha önös érdekeink miatt szenvedni hagyunk egy gyógyíthatatlan beteg házillatot. A szakember elmondta, ha az orvosi vélemény is úgy határozza, sokkal kegyesebb, ha ilyen esetben az altatás mellett döntünk. Nem beszélve arról, hogy a nem megfelelő állattartás súlyos jogi következményekkel is járhat.

Bizonyos esetekben nehéz megállapítani, hogy mikor beszélünk állatkínzásról, hiszen ez nem mindig szándékos a gazda részéről. Ezen a téren leggyakoribb probléma, amikor az idős, gyógyíthatatlan beteg kisállatoknak már minden megélt nap szenvedést okoz, a gazda mégsem hajlandó elaltattatni Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője hangsúlyozta, ez nem jó magatartás, hiszen az állatszeretet könnyen állatkínzássá változhat.

–Nekünk az a véleményünk, hogy el kell tudni egy bizonyos szint után engedni a kutyát. Tehát hiába szeretjük, nagyon imádjuk, a családnak a része, de ha van neki ilyen lehetősége, hogy inkább ne szenvedjen, akkor válasszuk ezt a módot. Hogy ha már az ember megtett mindent, állatorvoshoz elvitte, az állatorvos is azt mondja, hogy nem gyógyítható az állapota, már csak romlani fog és szenved az állat, akkor célszerű ezt a megoldást választani. Hiszen eljuthat ez már egy olyan szintig is, amikor szinte állatkínzás kategóriájába esik életben tartani azt a kutyát –emelte ki Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője.

Abban az esetben, ha ilyet észlelünk, magánemberként is tehetünk bejelentést. Magyarországon három állatvédelmi hatóság van: a hatósági állatorvosok köre, a jegyző, illetve a rendőrség. A telephelyvezető úgy véli, legcélszerűbb a jegyzői hivatalhoz fordulni, mivel ők tudnak a leghatékonyabban intézkedni.

–Először is kell egy bejelentést tenni. Ezt meg lehet tenni írásban, e-mail-ben, akár szóban is, de célszerűbb ezt írásban megtenni. Onnét kezdve a jegyző intézkedik arról, hogy ezt az esetet megvizsgálják, és ha szükséges, akkor a megfelelő intézkedéseket megteszi. Ha egy egyszerűbb eset, akkor felszólítja a gazdát, hogy tartsa megfelelően a kutyát. Tehát ha most rövid láncra van kötve, vagy csak alapvető dolgok hiányoznak neki, egy oltás, egy chippelés, akkor először ugye felszólítja, ha pedig extrém esetekről van szó, ami már az állatkínzás kategóriájába megy el, mert annyira helytelen a tartás, vagy a gazda annyira nem együttműködő, akkor ez eljuthat odáig, hogy a kutyát elveszik a tulajdonostól –tette hozzá Skanecz Tamás.

Skanecz Tamás hozzátette, a legideálisabb, ha mindenki nyitva tartja a szemét a lakóhelye környékén, hiszen ilyen eseteket általában a szomszédok, ismerősök vesznek észre, akik nap mint nap szemtanúi lehetnek a nem megfelelő állattartásnak.
 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)