Átadták a Sakkjátszótér program eszközeit a Miklósfai-tagóvodában

Az oktatást segítő projekt a Nagykanizsai Központi Óvoda és a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub együttműködésének köszönhetően jöhetett létre.

Az iskolai Sakkpalota programhoz hasonlóan, Szakacsits Szabolcs, a klub alelnökének szponzorációjával indulhatott el a kanizsai óvodákban a Polgár Judit Módszer alapjain nyugvó Sakkjátszótér. Összesen 24 óvónő vett részt a képzésen. Miklósfán már évek óta foglalkoznak a sakk oktatásával, ami eddig is jelentősen segítette a gyerekek fejlődését.

– Az az óvodai feladat, amely a komplex képességfejlesztést célozza meg és az iskolai életmódra való felkészítést, ahhoz ez az eszközcsomag és ez a módszertan jócskán hozzájárul. Mire gondolok? Fejlődnek a társas kapcsolataik, ugye egy nagyon komoly interakció van itt a játék során, fejlődnek a gondolkodási műveleteik, a stratégiai gondolkodás és az algoritmikus gondolkodás, mivel az algok, ugye a konkrét lépések, a kreativitás és a magasabb szint, amikor már ők maguk, ismerve a lépéseket, tudnak kombinálni – nyilatkozta Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője.

Nádasi Tamás, a sakk-klub elnöke hangsúlyozta, elsődleges céljuk, hogy a program segítségével felfedezzék a tehetségeket és biztosítsák a kanizsai sakktársadalom utánpótlását. Emellett hozzátette, sokan a felnőttek játékának tartják a sakkot, ám ez koránt sincs így.

– Ha játékosan tanulják, és erről szól ez a sakkóvodaprogram, akkor ez azt jelenti, hogy a sakknak az alaplépéseit, a játék eszméjét megtanulják, elsajátítják, és innen tudják magukat képezni tovább a magasabb szintekre. És tudják hasznosítani ezt a tudást később az egyes tantárgyakban, főleg a matematikában, de mondhatom, hogy minden tantárgyban segíti őket. Megtanítja a játékosokat a taktikai, stratégiai gondolkodásra, a logikai képességeiket is erősíti, a memóriájukat bővíti, megtanítja őket küzdeni – árulta el Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke.

Az átadó végén az óvoda középcsoportosai be is mutatták az egyes eszközök használatát. Némethné Kovács Edit hozzátette, a program sikerességét látva, a jövőben szeretnék a sakk általi közösségfejlesztésre is helyezni a hangsúlyt, például a tagóvodák közti sakkpartikkal.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)