Elkezdődött a XVII. Kanizsai Bor – és Dödöllefesztivál az Erzsébet téren

A kétnapos kulturális kavalkád nyitányán a helyi fellépőké volt a színpad, este pedig az országosan ismert előadók lépnek fel. A gasztronómiai fesztivált több év kihagyás után rendezik meg városunkban.

Az első fesztivált még 2004-ben bonyolították le, ám 2019-től három éven keresztül nem volt lehetőség a programsorozat megrendezésére. Idén – az előző két Város Napjához hasonlóan - a Kanizsa Turizmusáért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ közösen látja el a szervezési feladatokat. A szervezők igyekeztek minden generációra gondolni a műsor összeállításánál.

– Úgy terveztük, hogy tulajdonképpen párhónapos kortól egészen 99 éves korig mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelő kulturális eseményt. De ez mellett kiegészítő programokról is gondoskodtunk. Igazából ez már egy kialakult forgatókönyv szerint zajlik évtizedek óta, hiszen a kulturális programok mellett a kiegészítő programok sem elhanyagolhatóak – mondta el Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója.

Az idei fesztivál hivatalos megnyitóját 13 órától rendezték a város főterén, a jelenlévőket Balogh László és Gábris Jácint köszöntötte. A polgármester szerint a dödöllefesztivál a kanizsai tradíciók megőrzésének egyik fontos alapköve, amiért a gasztronómiai hagyományokat ápolja.

– Van erős hagyományunk, identitásunk, értékeink sora, a kanizsaikumok, ahogy szoktuk mondani és az egyik ebből a dödölle. Akkor is, ha van vasi dödölle, zalai dödölle, de mi tudjuk, hogy Kanizsa a dödölle fővárosa – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy a nyár lezárását és a következő évszak kezdetét is jelképező fesztivál az előző össznépi programokhoz hasonlóan békességben telik.

–Mondhatnám, hogy az ősz beköszöntője, az érdekes lehet, hiszen az előleget már sok helyen elkezdték leszedni. Készül az új bor és ehhez mi is hozzá tudunk tenni a város részéről egy két vidám programot – vélekedett Gábris Jácint, az OKISB elnöke.

A két nap során folyamatosan váltják egymást a fellépők a színpadon. Az első fellépő hasonlóan az előző dödöllefesztiválokhoz a Tüttő János Nóta Klub volt. A dalostársak az eseményhez hűen több bordalt is elénekeltek. A helyi nótaklubot követően a Sormási Dalárda mutatta be produkcióját a közönségnek, a repertoárban vidám dalokat szerepeltetve.

– Úgy mondom inkább, hogy mulatósakat éneklünk, ilyen és olyan is lesz bent. Kezdetben egy humorosabbal kezdünk egy közismerttel. De ez most valóban a mulatásnak szól. Vannak saját dalaink is, külön is fellépünk saját dalokkal – hangsúlyozta Tímár Károly.

A mai nap sztárfellépői az Aurevoir és a TNT lesznek, majd a programot egy utcabál zárja. A Kanizsai Bor – és Dödöllefesztivál második napja szombaton 10 órakor a főzőverseny megnyitójával veszi kezdetét.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)