Keletje van a GPS-antennáknak

Mezőgazdasági precíziós eszközök lopására szakosodott párost lepleztek le a Lenti Rendőrkapitányság munkatársai. A zalai zsaruk azonosították a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit, végül pedig Békés vármegyében a szeghalmi kollégák elfogták az egyik litván elkövetőt.

Július 29-én éjszaka az akkor még ismeretlen elkövetők a Zala megyei Csesztregen egy mezőgazdasági telephelyről három nagy értékű GPS-antennát szereltek le traktorokról, majd vittek el. Egy negyediket is megpróbáltak ellopni, de az nem sikerült.

– Az egész bűncselekmény tíz perc alatt történt, tehát feltételeztük, hogy nem csak véletlenül tévedtek arra az elkövetők – mondja Szente Richárd százados, a Lenti Rendőrkapitányság alosztályvezetője. – Célirányosan ezeket az eszközöket vitték el. Ez egy precíziós mezőgazdasági eszköz, vetésnél, trágyázásnál a segítségével lehet kiszámítani, hogy mekkora mennyiségre van szükség. Egy ilyen GPS-eszköz ára 3 millió forint, amelyik pedig antennával van ellátva, az 3,8 millió forintba kerül.

A széles körű nyomozásnak köszönhetően hamar kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Nem messze Csesztregtől, Szentgyörgyvölgyön is hasonló lopás történt. Ott egy ilyen eszközt tulajdonítottak el akkor még ismeretlen tettesek. A lenti nyomozók felvették a kapcsolatot a szlovén rendőrséggel is, ahonnan azt jelezték, hogy a határ közelében két faluból is tűntek el ilyen GPS-antennák. Szintén hasonló lopások történtek Ausztriában is.

– A digitális nyomokat követve először kizártuk, hogy helyi elkövetőkről, illetve esetleg egy belső emberről lenne szó – folytatja a százados. – A járműáthaladásokat ellenőrizve feltűnt egy litván rendszámú autó, amely feltűnően sokat mozgott a környéken, de vezetője, esetleges utasai semmilyen szálláshelyen nem szálltak meg. Az is kiderült, hogy amikor ez a személyautó elhagyta Magyarországot, előtte rendszámot cseréltek rajta, ami szintén litván felségjelű volt. Egyébként ezt legálisan megtehették, mivel az adatok lekérésekor a két rendszámhoz ugyanaz a kocsi tartozott.

Végül a lenti nyomozók Békés megyei kollégáik segítségével augusztus 12-én hajnalban Körösladány közelében találták meg a keresett gépkocsit, de üresen. Nem sokkal később megjelent a két elkövető, épp egy tetthelyről tértek vissza. Amint meglátták a szeghalmi zsarukat, menekülni kezdtek, de a két férfi közül az egyiket elfogták. Futás közben egy zsákot behajított egy bokros területre, melyből később öt aznap lopott GPS-antenna került elő.

A 43 éves litván férfit gyanúsítotti kihallgatását követően a zalai rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte letartóztatását.

Mátyási György/Zsaru Magazin

(Borítókép és fotó: Szabó Gabriella/Rendőrség)