Két napirendről tárgyalt az önkormányzat a Vasemberházban

„A baloldali ÉVE-frakció saját érdemeként könyvelné el azokat a beruházásokat, amiket az 588 milliós kormányzati támogatás valósított meg Nagykanizsán” – fogalmazott Bizzer András a soron kívüli közgyűlésen. A kinevezett alpolgármester Fodor Csaba általi szóbeli előterjesztésére reagált ily’ módon. Az ÉVE frakcióvezetőjének javaslata szerint a polgármesternek kötelessége beszámolni a városban történő beruházásokról. Ez okozott némi nézeteltérést a két frakció között. A másik napirendi javaslatot, a NESZI gépjárműbeszerzését, egyhangúlag támogatták.

A legutóbbi soros közgyűlésen már esett szó a NESZI gépjárműállományának felméréséről. Szeptember 15-ig most van mód ilyen célra pályázni, ezért volt sürgős az önkormányzat döntése. 10 millió forintos támogatást lehet nyerni, ami nem fedezné egy új gépkocsi becserzését, ezért a plusz forrásról kellett dönteni a képviselőknek.

– Egy új gépjárművet, és az átalakítással együtt szeretnénk megpályázni, ennek az összege körülbelül 17,5 millió forint körül van, tehát egy 7,5 millió forintot legalább az önkormányzatnak kell majd biztosítania, amennyiben a pályázaton sikerül nyernünk, és most erről döntöttünk. Mivel a pályázat beadási határideje szeptember 15-e, ezt a döntést a héten minél előbb meg kellett hozni, hogy holnap erről a Társulás is tudjon dönteni –emelte ki Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Hiába volt nagy az egyetértés a megjelent képviselők között, Fodor Csaba –Balogh László szavaival élve – Kazinczy-díjas szóbeli előterjesztését már nem fogadta akkora összhang. Az ÉVE frakcióvezetője elmondta, az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztalták, hogy a polgármester nem tájékoztatja az önkormányzati többséget arról, hogy milyen beruházások indulnak a városban. Így pedig a lakosságot sem tudják értesíteni a felújításokkal kapcsolatban. Ezen a héten például 11 munkaterület átadásra kerül sor, amiről szintén hallgatott a városvezető. Bizzer András alpolgármester nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ÉVE a sajátjaként tüntetné fel azokat a fejlesztéseket, melyeket szerinte a kormánynak, illetve Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhet Nagykanizsa.

–Ezeket a fejlesztéseket akarja az ÉVE frakció most kisajátítani, nyilván az információkat arra fogják felhasználni, hogy úgy állítsák majd be ezeket a fejlesztéseket, hogy azok nekik köszönhetők, holott a valóság az, hogy a polgármester urunk, illetve a térség országgyűlési képviselője lobbizott annak idején azért, hogy ezt az 588 millió forintot a kormányzattól megkapja ez a város, és ennek köszönhetően, a forrásnak köszönhetően ezeket a beruházásokat meg tudja valósítani – fogalamzott Bizzer András, Nagykanizsa alpolgármestere.

Bizzerr András hozzátette, a beruházások mintegy 2 éves csúszásáról is egyértelműen az ÉVE tehet, hiszen számos alkalommal akadékoskodtak a fejlesztési listával kapcsolatban. Fodor Csaba stábunknak elmondta, az alpolgármester kétszer is meggondolhatná a kormányzattal kapcsolatos kijelentéseit, hiszen koránt sem olyan támogató ez a rendszer, mint ahogy ő gondolja.

– A kormányzat sokkal több pénzt elvon Nagykanizsától, mint ez az 588 millió forint, és az, hogy valaki elvisz mondjuk 100 egységnyi pénzt, és abból visszaad 50-et, az nem gondolom, hogy dicsérendő dolog lenne. Akkor lenne dicsérendő, ha elvenne 100-at, és visszaadna 120-at. De hát ugye, itt ma Magyarországon nem ez a divat a mai Fidesz-kormányzatnál. A mai Fidesz-kormányzat tönkreteszi az önkormányzatokat, ez világosan látszik. Egyrészt feladatokat von el, hatásköröket von el, másrészt pedig jelentős pénzeszközöket von el, éppen azokból a szabad felhasználású pénzekből, amelyeket az önkormányzat a saját települése, városa fejlesztésére fordíthatna –mondta el Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Fodor Csaba reméli, hogy Balogh László polgármesteri kötelességeként betartja majd a közgyűlés által elfogadott határozatot, annak ellenére, hogy a többször volt már rá példa, hogy nem tette.   

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)