Lezárultak a csapadékvízelvezetési fejlesztések Magyarszerdahelyen

A mintegy 4 kilométeres szakaszt érintő munkálatokkal ütemterv szerint végzett a kivitelező.

Évek óta komoly problémát jelentett a faluban a csapadékvíz mennyisége. Az esővíz a Kürtös-patakba jutott, emiatt Magyarszerdahelyt többször is áradások sújtották az elmúlt másfél évtizedben. Az önkormányzatnak kétszer is közbe kellett lépnie, ám vízgazdálkodási beruházásra nem adódott mód. A település vezetése egy EU-s projekten nyert 231,3 millió forintot, amelynek segítségével megújulhatott a bel- és csapadékvízelvezető rendszer. Marczin György polgármester leszögezte, a fejlesztések nem teljes megoldást jelentenek, ám a korábban tapasztalt gondokon jelentősen enyhítenek.   

– A normál csapadékvíznél, esőzéseknél nagyon jó, illetve jótékony szerepe lesz az elkészült projektnek, de a villámárvizek, illetve a rövid időn belül lehulló csapadéknál ez sem alkalmas sajnos. Tehát normál esővizek kezelésére tökéletes lesz remélhetőleg – nyilatkozta Marczin György, Magyarszerdahely polgármestere.

A beruházások összesen 3897 méteren valósultak meg a szerdahelyi területen, a munkálatok októberben kezdődtek és a nyár végén zárultak le. A projektzáró sajtótájékoztatón részt vett a beruházást végző cég ügyvezetője, Dancs Balázs is. A szakember szerint a munkálatok zökkenőmentesek voltak, csak minimális pluszmunkára volt szükség.  

– Tavaly szeptemberben megtörtént a munkaterület átadás, utána az önkormányzat biztosított nekünk helyet, ahol a felvonulási létesítményeket el tudtuk helyezni. Itt gyakorlatilag minden előregyártott elemekből készült, helyszíni – úgymond betonozási – munkára csak kis mértékben volt szükség. Volt járdakorrekció, hogy a víz a járdáról a helyszíni árokba folyjék, ezeknek volt inkább helyszíni betonozási munkaigénye – fogalmazott Dancs Balázs, az aquaREkO Kft. ügyvezetője.

Marczin György hozzátette, a szerdahelyi önkormányzat további pályázatokon is részt vesz, a település különböző részeinek fejlesztéséért.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)