Magyarországot is meghódította a világ harmadik legkedveltebb fehérbora, a sauvignon blanc
Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.
„Még soha nem volt annyira népszerű a sauvignon blanc, mint most. Lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne foglalkoznának ezzel a szőlőfajtával. Ez egy izgalmas fajta, mert készülhet belőle friss, illatos, gyümölcsös, valamint nagyon karakteres, testesebb fehérbor is” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza, hozzátéve: arra számít, hogy a sauvignon blanc a következő években sem veszít majd a népszerűségéből.
A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyéből származik, ám egész világot meghódító útjára Új-Zélandról indult, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették, azóta pedig már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t. Ma már gyakorlatilag az összes nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, Franciaország és Új-Zéland mellett többek között Chilében, a Dél-afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban, például a kaliforniai Napa-völgyben is, sőt Magyarországon is kedvelt fajta, legalább ezer hektáron termesztik.
Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, rajongói május 6-án ünneplik a „nemzetközi sauvignon blanc-napot”. Árulkodó tény, hogy az Egyesült Államokban ennek a borfajtának 2022-ben is nőttek az eladási számai, miközben a borfogyasztás összességében csökkent.
„Hogyan vált világsztárrá a sauvignon blanc?” – tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap is. A szakértők szerint ebben közrejátszhatott az is, hogy a sauvignon blanc sokféle ételhez passzol, üdesége, frissessége miatt ideális italnak számít a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, ízvilága pedig közelebb áll a fogyasztók fiatalabb generációjához, amelyet világszerte igyekeznek megszólítani a borászatok.
A francia és az új-zélandi stílus
„Franciaországban nagyon mély, telt, érlelt, az egres és a csalán illatát idéző sauvignon blanc-okat lehet kóstolni. Új-Zélandon más stílust képviselnek, ott a könnyű, gyümölcsös sauvignon blanc hódít” – mondja a fajtáról Benesch Antal, aki az egyetem elvégzése után hónapokat töltött Új-Zélandon, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Hozzáteszi: az „óvilági” és az „újvilági” sauvignon blanc más-más technológiával készül, a Loire-völgyben például jellemzően fahordókban érlelődik a bor, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak.
A Veszprémi Érseki Pincészet jelenleg a Káli-medencében található Mindszentkállán termeszt sauvignon blanc-t, de 2024-ben további két hektárt telepítenek, majd 2025-ben a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó, felsőörsi birtokukon is elkezdenek foglalkozni a sauvignon blanc-nal.
„Ez a szőlőfajta jól tud alkalmazkodni az itthoni klímához, jól érzi magát a Balatonnál. Bár világszinten emelkedik a hőmérséklet, a balatoni klíma még mindig kedvező. Mindszentkállán és Felsőörsön tudunk olyan területeken ültetni, amelyek hűvösebbek, és ahol jobban tud aromásodni a szőlő” – magyarázza, hozzátéve: a pincészet Mandorla Sauvignon Blanc-jában a franciaországi és az új-zélandi stílust ötvözik. A szőlőt két különböző érési fázisban szüretelik – a korai szürettel az „újvilági” ízeket mutatják meg, a második szüret során pedig a már teljesen beérett, mély, intenzív ízű szőlőt szedik le, majd többféle technológiát használnak az érlelésnél és az erjesztésnél is.
A Veszprémi Érseki Pincészetről
Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borokat a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve készítik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet Benesch Antal vezeti főborászként.
Forrás: salt.hu
A rovat további hírei: Színes
Segítheti az epigenetika a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását?
2023. okt. 2. 11:50A cukorbetegség rengetegféleképpen kialakulhat: gyakran genetikai úton öröklődik, de génektől függetlenül is megjelenthet: fakadhat túlsúlyproblémákból, mozgásszegény életmódból, egészségtelen étrendből vagy az életkorból.
A nyelvek európai napja
2023. szep. 29. 16:40Többnapos programmal készültek a Nyelvek Európai Napjára a Thúry György Technikumban. A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt.
Túrák a világnapon
2023. szep. 29. 15:47Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda. A pénteki eseményen a kanizsaiak a belváros szobrairól bővíthették tudásukat.
Férfiak ünnepe a VOKE-ban
2023. szep. 29. 15:32A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai az év folyamán számos, vidám rendezvényt tartanak, ezek közül az egyik szinte egyedülálló a városban, ez pedig a férfinap.
Szív világnapja - Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét
2023. szep. 29. 10:40A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás. De hogyan járulhatunk hozzá szívünk egészségének megőrzéséhez?
Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát! - Szeptember 29. a kávé világnapja
2023. szep. 29. 05:00Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.
Egyre népszerűbb a zártkerti övezet
2023. szep. 28. 16:48Csökkennek az ingatlanárak Nagykanizsán. Az energiaválság és az infláció hatása a lakáspiacon is érezhető volt az elmúlt években, azonban további emelkedésre nem kell számítani. A megkérdezett szakértő hangsúlyozta, jelentős visszaesés várható az árakban, de a 10 évvel ezelőttihez hasonló mélypont nem valószínű.