Nyílt napot tartottak a nagykanizsai vérplazma központban

Az eseményen az érdeklődők különböző előadások segítségével ismerkedhettek meg a plazmaadás fontosságával.

Öt évvel ezelőtt nyílt meg a nagykanizsai plazmaközpont, és bár az intézményben korábban is rendeztek olyan programokat, ahová várták a látogatókat, szakmai ismertetőkkel összekapcsolt nyílt napot most tartottak először. Kalász László prezentációjával a központ munkájába avatta be az egybegyűlteket. Az intézmény vezető főorvosa szerint, az emberek egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy mekkora segítséget is jelent, ha elmennek vérplazmát adni.

– Azt gondolom, hogy mindenkiben van egy természetesnek mondható – talán természetesnek mondható – ellenérzés attól, hogy vért adjon vagy plazmát adjon. Ez némi kényelmetlenséggel, szúrással egy pici fájdalommal jár. Viszont, ha valaki megismeri a folyamatot és megtudja, hogy erre a betegeknek milyen szükségük van, akkor ez a kis kellemetlenséget leküzdi azért, hogy mások életkilátásait javítsa – mondta el Kalász László, a HAEMA PLASMA Vérplazmaközpont vezető főorvosa.

Magyarországon mintegy 50 plazmaközpont működik jelenleg, az európai országok közül ennél csak Csehországban van több. A plazmagyűjtés Ausztriában és Németországban is támogatott, több európai országban azonban csak állami központokban engedélyezett. Szolnoky Miklós szerint utóbbin változtatni kell, mert a folyamat során levett minta számos súlyos betegséget enyhítő gyógyszer alapanyagaként szolgál.

– Nagyon sok olyan gyógyszer van, amit nem lehet előállítani rekombináns technikával, tehát szintetikus módon, gyári laboratóriumi körülmények között. Ezek csak az emberi vérplazmából állíthatók elő, ezt mutattam be, hogy milyen betegségek esetében fontos ez. A veleszületett immunhiányban, körülbelül 50 autoimmun betegségben, súlyos fertőzésekben, leukémiás betegeknek, részben az alapbetegség, részben a kezelés következtében kialakuló másodlagos immunhiány miatt – árulta el Szolnoky Miklós gyermekgyógyász-immunológus.

Magyarországon jelenleg a 18 és 60 év közötti felnőttek adhatnak vérplazmát, miután túlestek egy alkalmassági vizsgálaton. A nyílt napról és a plazmaközpont munkájáról bővebb összeállítást láthatnak TestTrend című magazinműsorunkban.   

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)