Több százan zarándokoltak Homokkomáromba

Nemzetiségi zarándoklatot tartott az Országos Horvát Önkormányzat a hétvégén Homokkomáromban. A már hagyománynak számító rendezvényen mintegy 400-an vettek részt.

 

7 évvel ezelőtt indult útnak az országos zarándoklat. A fő cél, hogy a magyarországi horvátoknak, akik különböző régiókban laknak, legyen lehetőségük egyházi vonalon is találkozni, az anyanyelvükön közösen énekelni, imádkozni és ismerkedni – árulta el Vargovics Józsefné, a Zala Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke. Délelőtt 10 órakor egy keresztúttal kezdődött a program, amit a szentmise követett. Idén is több százan

– Minden évben más-más régió a házigazda, körülbelül mi a hetedik éve kerültünk újra sorra. Amint önök is láthatták, nagyon sok zarándok jött, Soprontól, Baranyából, Budapestről, igazából mondhatom, hogy a magyarországi horvát régiók mindegyike képviseli magát – emelte ki Vargovics Józsefné, a Zala Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke.

Hederics Mártonné Tótszerdahelyről érkezett 6 óvodással a zarándoklatra. Több ilyen eseményre járnak a településről, a most érkezett kicsiknek viszont ez volt az első ilyen szereplése. Ők vitték a virágokat a Mária-oltárhoz. 

– Tótszerdahely egy vallásos falu, és a óvodában is folyik a hittan oktatás, tanítjuk őket horvátul imádkozni, minden ebéd előtt, horvátul imádkozunk, és a családból is hozzák a gyerekek ezt az identitást – mondta el Hederics Mártonné, a Tótszerdahelyi Óvoda óvónője.

Bakonyi Bettina Tótszerdahelyről érkezett osztálytársaival, hiszen fontosnak tartják a horvát hagyományok ápolását.

– Szerintem nagyon jó, mert összegyűlnek a horvátok, meg így nagyon szép, hogy így együtt vagyunk – árulta el Bakonyi Bettina.

Csicskovics Hanna is a fiatal generációt képviseli, szerinte érdemes nagy hangsúlyt fektetni a horvát nyelv ápolására és az egyházi programokon való részvételre.

–Tótszerdahelyi vagyok, fontosnak tartom, hogy ebben, hogy közelebb vagyunk Istenhez, és azt is, hogy menjünk templomba, mert az embernek jól esik, ha kikapcsolódik kicsit a hétköznapokból és elmegy a templomba imádkozni – árulta el Csicskovics Hanna Gréta.

A szentmise után még lehetőség volt a régiók közötti kapcsolatok ápolására, hiszen egy ilyen program fő feladata a horvát közösség erősítése.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)