gasztronómia

Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát! - Szeptember 29. a kávé világnapja

Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát! - Szeptember 29. a kávé világnapja

2023. szep. 29. - Színes

Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.

Bárányba borul szeptember utolsó hétvégéje – Kulináris kalandokkal köszönt az ősz

Bárányba borul szeptember utolsó hétvégéje – Kulináris kalandokkal köszönt az ősz

2023. szep. 27. - Színes

Országszerte félszáz étterem csatlakozott a Bárány Napokhoz. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg, és valódi kulináris kalandban legyen részük.

Céklás, kurkumás, spenótos dödölle és libanoni pörkölt

Céklás, kurkumás, spenótos dödölle és libanoni pörkölt

2023. szep. 20. - Színes

Első alkalommal vett részt a dödöllefesztiválon Lukács Norbert a segítőivel, a letenyei Kránicz Árpáddal, és a lányával, Alexandrával. A háromtagú, Lordok Háza elnevezésű csapat a dödölle hagyományos ízvilágát különleges színekkel és formákkal próbálta kiegészíteni.

Magyarországot is meghódította a világ harmadik legkedveltebb fehérbora, a sauvignon blanc

Magyarországot is meghódította a világ harmadik legkedveltebb fehérbora, a sauvignon blanc

2023. szep. 14. - Színes

Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.

Jól kifőzték: vadmalacpörkölttel győzött a Kékszarvas

Jól kifőzték: vadmalacpörkölttel győzött a Kékszarvas

2023. szep. 11. - Sziréna

A  Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Kékszarvas elnevezésű csapata nyerte a jótékonysági főzőversenyt vadmalacból készült pörköltjével.

Perec és fonottas Csingahegyről

Perec és fonottas Csingahegyről

2023. szep. 7. - Színes

Csendesné Dolinay Margit pékmester 1965-ben kezdte el tanulni a szakmát. Idén utolsó évét kezdi meg a tanításban, de szívesen adja át a tudását egy-egy rendezvényen is. A Csingahegyi Művész Műhely tulajdonosának a fia és Margit unokája barátok, osztálytársak, e kapcsolatnak köszönhetően 7 éve jár a Csingára.

Szalakális sütemény, tigris tészta és sajtos rúd

Szalakális sütemény, tigris tészta és sajtos rúd

2023. aug. 24. - Színes

Brassói Istvánné Ilona szeret sütni-főzni, és szívesen készít csomagot fiának és családjának, amikor nyaralni indulnak az Adriára. Kívánságukra szalakális süteményt, tigris tésztát és sajtos rudat sütött.

Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst

Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst

2023. aug. 23. - Színes

Miért tör ránk időnként a sóvárgás a nagymama húslevese, a karácsonyi töltött káposzta vagy a tejbegríz után? Pszichológusok évtizedek óta „comfort foodnak” nevezik azokat a hagyományos, házias ételeket, amelyek az otthon melegét, a biztonság és az összetartozás érzését idézik fel bennünk.

Vadkovászos kenyér nyerte a Szent István-napi kenyérversenyt

Vadkovászos kenyér nyerte a Szent István-napi kenyérversenyt

2023. aug. 17. - Színes

Az idei Szent István-nap kenyerének megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék tehát egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót.   

Keszthelyi szörpök a világ legjobbjai között

Keszthelyi szörpök a világ legjobbjai között

2023. aug. 11. - Térségi hírek

A keszthelyi Spájz Szörp manufaktúra Spájz Bodzavirágszörp, Spájz Téli fűszeres szörp, valamint Spájz Eperszörp termékével nyert nemzetközi díjat. A Guild of Fine Food által szervezett, Great Taste Awards a világ legnagyobb kistermelői gasztronómiai versenye.