gasztronómia
Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát! - Szeptember 29. a kávé világnapja
2023. szep. 29. - SzínesNem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.
Bárányba borul szeptember utolsó hétvégéje – Kulináris kalandokkal köszönt az ősz
2023. szep. 27. - SzínesOrszágszerte félszáz étterem csatlakozott a Bárány Napokhoz. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg, és valódi kulináris kalandban legyen részük.
Céklás, kurkumás, spenótos dödölle és libanoni pörkölt
2023. szep. 20. - SzínesElső alkalommal vett részt a dödöllefesztiválon Lukács Norbert a segítőivel, a letenyei Kránicz Árpáddal, és a lányával, Alexandrával. A háromtagú, Lordok Háza elnevezésű csapat a dödölle hagyományos ízvilágát különleges színekkel és formákkal próbálta kiegészíteni.
Magyarországot is meghódította a világ harmadik legkedveltebb fehérbora, a sauvignon blanc
2023. szep. 14. - SzínesEgyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.
Jól kifőzték: vadmalacpörkölttel győzött a Kékszarvas
2023. szep. 11. - SzirénaA Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Kékszarvas elnevezésű csapata nyerte a jótékonysági főzőversenyt vadmalacból készült pörköltjével.
Perec és fonottas Csingahegyről
2023. szep. 7. - SzínesCsendesné Dolinay Margit pékmester 1965-ben kezdte el tanulni a szakmát. Idén utolsó évét kezdi meg a tanításban, de szívesen adja át a tudását egy-egy rendezvényen is. A Csingahegyi Művész Műhely tulajdonosának a fia és Margit unokája barátok, osztálytársak, e kapcsolatnak köszönhetően 7 éve jár a Csingára.
Szalakális sütemény, tigris tészta és sajtos rúd
2023. aug. 24. - SzínesBrassói Istvánné Ilona szeret sütni-főzni, és szívesen készít csomagot fiának és családjának, amikor nyaralni indulnak az Adriára. Kívánságukra szalakális süteményt, tigris tésztát és sajtos rudat sütött.
Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst
2023. aug. 23. - SzínesMiért tör ránk időnként a sóvárgás a nagymama húslevese, a karácsonyi töltött káposzta vagy a tejbegríz után? Pszichológusok évtizedek óta „comfort foodnak” nevezik azokat a hagyományos, házias ételeket, amelyek az otthon melegét, a biztonság és az összetartozás érzését idézik fel bennünk.
Vadkovászos kenyér nyerte a Szent István-napi kenyérversenyt
2023. aug. 17. - SzínesAz idei Szent István-nap kenyerének megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék tehát egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót.
Keszthelyi szörpök a világ legjobbjai között
2023. aug. 11. - Térségi hírekA keszthelyi Spájz Szörp manufaktúra Spájz Bodzavirágszörp, Spájz Téli fűszeres szörp, valamint Spájz Eperszörp termékével nyert nemzetközi díjat. A Guild of Fine Food által szervezett, Great Taste Awards a világ legnagyobb kistermelői gasztronómiai versenye.