jegyzet

A mi Monte Cassinonk

A mi Monte Cassinonk

2019. máj. 19. - Belföld-külföld

Csak a lengyelekre érvényes ez? Aligha. Nekünk is meg kell vívnunk a magunk Monte Cassinoját. Mennyivel könnyebb a dolgunk! Bár médiatúlerő áll velünk szemben, pergőtűz nem ritkítja sorainkat. A szavazófülkében pedig megvédhetjük függetlenségünket.

CSUPA NAGYBETŰVEL NEMECSEK ERNŐ, gyere vissza!

CSUPA NAGYBETŰVEL NEMECSEK ERNŐ, gyere vissza!

2019. máj. 12. - Belföld-külföld

Megvédeni gyerekeinket, magunkat, családunkat, hazánkat csak jósággal és engedékenységgel nem lehet. Az 1907-ben született A Pál utcai fiúk 100. évfordulóján virtuális kiállítást hozott létre a Petőfi Irodalmi Múzeum. Levelet íratott Nemecsek Ernőhöz a költővel, a tudóssal, a lélek ismerőjével is. Ezekből  idézünk.

Az utolsó pillanatban vagyunk

Az utolsó pillanatban vagyunk

2019. máj. 5. - Belföld-külföld

Én aláírom, mert meg kell állítani a bevándorlást. De a lányom semleges – az édesanya válasza azóta sem hagy nyugodni. Hátha elolvassa az első szavazó ezt az írást, amelyet Platón mondatával indítunk.

Riersch Zoltán: Édesanyám! Édesanyám! Köszönöm, hogy vigyáztál rám!

Riersch Zoltán: Édesanyám! Édesanyám! Köszönöm, hogy vigyáztál rám!

2019. máj. 5. - Kultúra

A kései tél még alig csendesedett el. Lám, itt volt a krisztusi kereszthalál és a feltámadás ünnepe, s közelít az anyák napja.

Orbán: Ne engedjék, hogy a sajtot kiénekeljék a szánkból!

Orbán: Ne engedjék, hogy a sajtot kiénekeljék a szánkból!

2019. ápr. 28. - Belföld-külföld

Az elődök példája erőt ad, kötelez, de nem biztosíték. „Az nem lehet, hogy annyi szív Hiába onta vért,” – idézte reményt adóan Vörösmarty Szózatát az első nagykanizsai keresztút 5. stációja. –„Maradj nyugodt. Lehet.” – felel rá józanul Márai Halotti beszéde. Más a bizalom, más az elbizakodottság – írta tavaly ilyentájt a Kanizsa. Vita.

2019 húsvét: Nevezzük át!

2019 húsvét: Nevezzük át!

2019. ápr. 21. - Kultúra

Óraátállítás utáni 3. nap. Így is lehet hajnali 5 óra (rendeletre). Most sötét van. Előtte napokban már világos volt ilyenkor.

Egészen más (munka)kultúra

Egészen más (munka)kultúra

2019. ápr. 21. - Belföld-külföld

Az asszony a tűző napon kapál, a férfi egész nap kávézik. Közel-Keletet megjárt fúrósok, izzósok beszélik: – Egészen más kultúra, tőlük várja Merkel, hogy dolgozzanak? A mindennapi tapasztalatot alátámasztja a tudós is: – Náluk a kötelesség ismeretlen fogalom. Őket Allah ellátja. Ha olajat ad, az is jó. Ha nincs olaj, megteszi a balek európaiak segélye is – így Maróth Miklós Nagykanizsán.

Riersch Zoltán: Íme az Ember! Feszítsd meg!

Riersch Zoltán: Íme az Ember! Feszítsd meg!

2019. ápr. 20. - Kultúra

Úgy kétezer éve élt köztünk valaha itt a földön egy csupa nagybetűs EMBER. Tulajdonképpen nem tett semmi különöset. Élt elrendelése szerint. Élt a parancsolatok szerint. Élt a földi küldetése szerint. Etalonként, idolként, jövendőbeli vezetőként, királyként. Isteni élete példáján keresztül tanította a Hit gyakorlását és lényegét, a teremtés perspektíváját és tisztességét.

Lányunokád van, apa!

Lányunokád van, apa!

2019. ápr. 14. - Belföld-külföld

Elindult a május 26-i választás kampánya, soha nem látott téttel: a bevándorlást meg kell állítani! A támogató aláírások gyűjtése során nem kevés szívderítő tapasztalat éri az aktivistát, hiszen rengeteg remek emberrel beszélget. A legszebb, amit hallottam, a címben. „Döntöttem”, és bólintott lánya figyelmeztetésére a hezitáló nagyapa.

A papságról –  (köszönöm, hogy elfogadják szolgálatomat)

A papságról – (köszönöm, hogy elfogadják szolgálatomat)

2019. ápr. 14. - Kultúra

Nem menekültem. Vállaltam és vállalom ma is. Anyám szava szerint „Tomika, mi nem küldtünk” – azóta nem is panaszkodom. A lehetőség nyitott,bármikor változtathatok. „Tudok kapálni is.” (vö, Lk,16.)  A „murmurandi” az meg emberségem része, meg talán férfi létemé is.