Lendva

Szlovén, magyar felszabadultság…

Szlovén, magyar felszabadultság…

2020. máj. 29. - Térségi hírek

Gyakorlatilag két és fél hónap. Ennyi idő telt el azóta, hogy a (világ)járvány-ügyi helyzet végett Magyarország és Szlovénia között is lezárták a határokat. Március közepét írtunk, amikor a szürreális időszámítás életbe lépett e határszakaszon is, aztán május 28-án, csütörtökön Anže Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Hosszúfaluban bejelentette: Szlovénia és Magyarország állampolgárai előtt megnyílt a szlovén-magyar határ.

40. Lendvai szüret

40. Lendvai szüret

2019. szep. 8. - Kultúra

Ahogy már majd' négy évtizede, úgy szombaton is több ezren voltak kíváncsiak az immár tradicionális Lendvai szüret felvonulására, melyet negyvenedik alkalommal rendeztek meg a határ menti kisvárosban, a szlovéniai Lendván.

Kelet és Nyugat találkozása Lendván

Kelet és Nyugat találkozása Lendván

2019. aug. 27. - Belföld-külföld

Még szeptember elsejéig látható Hundertwasser és Hasegawa kiállítása a lendvai várban. A világhírű képzőművészek tárlatát eddig csaknem húszezren nézték meg.

A csodafiúszarvas nyomában a zalakomári diákok

A csodafiúszarvas nyomában a zalakomári diákok

2019. ápr. 12. - Térségi hírek

Dr. Zágorec-Csuka Judit író-költő saját életpályáját és verseit mutatta be a Somssich Antal Általános Iskola tanulóinak.

Vár a lendvai vár

Vár a lendvai vár

2018. okt. 11. - Kultúra

Nemcsak az október végéig látható Chagall-kiállítást érdemes megnézni a lendvai galériában, hanem az intézmény állandó tárlatait is.

Lendván állítottak ki a kanizsai fotósok

Lendván állítottak ki a kanizsai fotósok

2018. szep. 26. - Kanizsai hírek

A kanizsaiak sokéves barátságot ápolnak a Foto video klub Lendavával, valamint egy csáktornyai közösséggel is, így nem is volt kérdés, hogy közös programmal ünneplik a szlovén csoport tízéves fennállását.

Biblia és szerelem

Biblia és szerelem

2018. szep. 23. - Kultúra

A festő palettáján egyetlen szín van, a szereteté, vallotta a mélyen vallásos Marc Chagall. A fehérorosz-francia művészt már életében a 20. század egyik meghatározó alakjaként emlegették kortársai. A méltán világhírű életmű egy nagyon is jellegzetes részét állították ki tavasszal a lendvai vár galériájában; a tárlat még október végéig fogadja a látogatókat.

Eddig 13 ezren látták a lendvai Chagall-kiállítást

Eddig 13 ezren látták a lendvai Chagall-kiállítást

2018. aug. 31. - Kultúra

Nem csak a szlovének körében népszerű a fehérorosz-francia művészóriás tárlata: eddig a látogatók 60-70 százaléka magyar volt, de sok az érdeklődő Ausztriából, Horvátországból, Csehországból és Lengyelországból is.

Chagall, október végéig

Chagall, október végéig

2018. máj. 26. - Kultúra

Többek között Rembrandt, Goya, Picasso, Miró, Dalí grafikái, festményei után ezúttal Marc Chagall zsidó származású orosz művész alkotásaiból nyílt tárlat a szlovéniai Galéria-Múzeum Lendva falai között a lendvai várban.

Kanizsai fotósok nemzetközi sikere

Kanizsai fotósok nemzetközi sikere

2018. feb. 12. - Kultúra

A IV. Pannonia Reflections nemzetközi pályázaton kiállították Ujhelyi Zsolt és Varga Szilárd fotóit is. A Kanizsa Fotóklub vezetője díjat is kapott.