politika

 Nagykanizsán folytatódott a Momentum közéleti beszélgetéssorozata

Nagykanizsán folytatódott a Momentum közéleti beszélgetéssorozata

2023. márc. 28. - Kanizsai hírek

A párt hétfői eseményének vendége Cseh Katalin EP-képviselő volt. A lakossági fórumot megelőzően a Kanizsa TV vendége volt a politikus. A Kibeszélőben aktuálpolitikáról volt szó, részint Nagykanizsát, részint Magyarországot és az Európai Uniót érintően.

A költségvetés árnyékában

A költségvetés árnyékában

2023. márc. 24. - Kanizsai hírek

Március 10-én fogadták el a frakciók a város 2023-as büdzséjét. Az ÉVE képviselői összesen 339 millió forint értékben változtattak a polgármester tervezetén. Azóta eltelt 14 nap, de a helyi politikai élet fő témáját még mindig ez adja, hiszen a Fidesz folyamatosan támadja a Médiaház forrásmódosítását. Eredetileg 50 millió forintot szánt Balogh László szerkesztőségünknek, ez 70 millióval kevesebb, mint a 2022-es büdzsé. Az idei végül 139 millió lett, azaz 89 millióval több, mint amit a polgármester kigondolt.

Formai hiba miatt visszakerül a jövő heti soros ülésre az Aréna üzleti terve

Formai hiba miatt visszakerül a jövő heti soros ülésre az Aréna üzleti terve

2023. márc. 20. - Kanizsai hírek

A közvilágítás rekonstrukciója kapcsán megvizsgálják a hitelfelvétel lehetőségét a városatyák. Ma soron kívüli tanácskozást tartottak a frakciók, ez már a hatodik közgyűlés volt 2023-ban.

A társulási notebookokon bejön a Magyar Nemzet?

A társulási notebookokon bejön a Magyar Nemzet?

2023. márc. 10. - Kanizsai hírek

Biztosan, bár Schauta Marcell arról számolt be az első kistérségi ülése után, hogy egyik polgármester sem vitte magával az informatikai eszközét, holott összesen 13.830.000 forintot költöttek rá 3 év alatt. Balogh László visszahívása és az ÉVE politikusának kinevezése mellett, a közvilágítás rekonstrukciója és a helyi Fidesz szerint veszélyben lévő fejlesztések adták a fő konfliktust a helyi politikában az elmúlt két hétben.

 Új elnöke van a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának

Új elnöke van a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának

2023. márc. 7. - Kanizsai hírek

Vlasicsné Fischl Tímeát választották a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnökének, a költségvetést azonban nem fogadták el a grémium hétfő délutáni ülésén. Mint ismert, a február 24-i, kanizsai közgyűlésen, az ÉVE-frakció tagjainak szavazataival visszahívták Balogh Lászlót a csoport elnöki tisztségéből, míg Nagykanizsa delegáltjának Schauta Marcellt választották. A tegnapi volt az első ülés, amin már az ÉVE politikusa vett részt.

ESCO-val vagy ESCO nélkül? Egyébként a Vízművet most ki vezeti?

ESCO-val vagy ESCO nélkül? Egyébként a Vízművet most ki vezeti?

2023. feb. 24. - Kanizsai hírek

A címben idézett kérdések fémjelzik leginkább a kanizsai politikai élet történéseit az elmúlt két hétben. Ez alatt az idő alatt közgyűlési nagyüzem volt, hiszen a frakciók tanácskoztak február 10-én, az ott hozott vagy inkább nem hozott döntések eredményeként 15-én ismét összeültek, majd megjelenésünk napján, pénteken következett a harmadik felvonás.

Kőkemény viták miatt idő előtt ért véget a mai soron  kívüli közgyűlés, jövő héten ismét tanácskoznak a városatyák

Kőkemény viták miatt idő előtt ért véget a mai soron kívüli közgyűlés, jövő héten ismét tanácskoznak a városatyák

2023. feb. 10. - Kanizsai hírek

Két napirend, két lehiggadási szünet, egy döntés majd a berekesztés – ez jellemezte a mai, soron kívüli közgyűlést. A frakcióknak a közvilágítás rekonstrukciója és egy pályázati változtatás miatt kellett ma tanácskozniuk a Vasemberházban. Már az első vitában előkerült a Cs. P. monogram és a dollárbaloldal témája, a második napirendnél aztán Bizzer András balliberális frakciónak minősítette az ÉVE-t, mire Horváth Jácint úgy felelt: akkor Önök a putyinista-frakció. Erre Balogh László előbb szünetet rendelt el, majd berekesztette az ülést.

Völner–Schadl-ügy? Gyurcsány!

Völner–Schadl-ügy? Gyurcsány!

2023. feb. 10. - Kanizsai hírek

Kanizsán 2023. január elsején elindult a 2024-es kampány. Ez érthető módon kihatott az év első közgyűlésének hangulatára, ami már-már a 2019-es és a 2020-as üléseket idézte, akkor nem volt ritka, hogy 8-9 órát tanácskoztak a felek. Január 25-én is többször előkerült Cseresnyés Péter neve, miszerint utasításokat oszt a jegyzőnek és a csoportvezetőknek, amit az ÉVE sérelmezett, valamint kérték, a posták ügyében vesse be a lobbierejét. A február elsején megjelent Telex-cikk azonban minden eddiginél jobban az ötpárti frakció kereszttüzébe állította az országgyűlési képviselőt.

Válaszokat vár az ÉVE Cseresnyés Pétertől

Válaszokat vár az ÉVE Cseresnyés Pétertől

2023. feb. 3. - Kanizsai hírek

Cseresnyés Péternek válaszolnia kell a végrehajtói botrány kérdéseire, nem Gyurcsányra mutogatnia – hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Berta Krisztián és Horváth Jácint. Az ÉVE politikusai szerint csak egy alapos nyomozás igazolhatja az érintett képviselők ártatlanságát, ugyanakkor aggályaik vannak e kérdésben, hiszen korábban sem Varga Juditot, sem Rogán Antalt nem hallgatták ki. Mint ismert, a Telex birtokába jutott a Völner–Schadl-ügy néhány vallomásának részlete, amelyben a végrehajtókat támogatók között szerepel a Cs. P. monogram is. 

Horváth Jácint reagált a végrehajtóbotrány kanizsai szálát említő Telex-cikkre

Horváth Jácint reagált a végrehajtóbotrány kanizsai szálát említő Telex-cikkre

2023. feb. 1. - Kanizsai hírek

Felbukkant Cseresnyés Péter neve is a Völner–Schadl-ügy tanúvallomásaiban. A Telex birtokába jutott néhány részlet, amelyben az igazságügyi tárca különböző szinteken dolgozó munkatársai mesélik el, mit láttak a végrehajtói pályázatok kiosztásakor. Itt előkerült néhány fideszes képviselő neve is egy-egy jelölt „támogatójaként”.