Színes

Sarlósfecskék Nagykanizsa belvárosában

Sarlósfecskék Nagykanizsa belvárosában

Sarlósfecskék. Varga György fotói.

Gyógyszerek és betegbiztosítás nélkül nem tanácsos nyaralni menni

Érdemes a patikai dolgozók segítségét kérni egy hosszabb utazás előtt. Lukács Mária gyógyszerész azt javasolja, hogy láz- és fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszer, sebtapasz és napvédőkrém mindenképpen kerüljön a vakációra vitt bőröndökbe. A szakember szerint egy külföldi út esetén hasznos lehet biztosítást kötni és tájékozódni az ottani orvosi ellátásról.

Nyáron különösen ügyelni kell a mértéktartó étkezésre

Sok zöldség és gyümölcs, valamint rostban gazdag, könnyen emészthető ételek fogyasztását javasolják a dietetikusok a nyári időszakban. Márfi Kinga szerint a nehéz, zsíros élelmiszerek a kánikulában különösen megterhelőek a szervezet számára. A szakember a megfelelő folyadékbevitelre is felhívja az emberek figyelmét.

Sormáson jártak a táborozó kiskukták

Burgonyaprósza, szójás csirkecsíkok, ostoros kalács és aranygaluska – csak néhány olyan étel, amelyek elkészítését elsajátíthatták a gyerekek a napokban a Raffi Konyhafőnök táborában. A negyedik alkalommal meghirdetett egyhetes programon a Thúry György Technikum tankonyháján ragadnak kést és fakanalat a táborozók, de külső helyszínekre is ellátogatnak. Kedden például egy sormási ökogazdaságnál jártak a fiatalok.

Az egészségre negatív, a forgalomra pozitív hatással van a kánikula

Megfelelő folyadékpótlással és hűvös. árnyékos helyen való tartózkodással elkerülhető a kiszáradás a nyári melegben. Hámori Zsolt háziorvos szerint a kánikula elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket viseli meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a következő napokban Zala megyében enyhül az időjárás, de hétvégére ismét 30 fok feletti hőmérséklet és száraz, napsütéses idő várható.

Az idén újra lesz Strandok éjszakája

A fürdők szabadon szervezhetnek helyi programokat és biztosíthatnak a vendégeknek kedvezményt. Minden fürdő igazodhat  már kialakult saját nyitvatartási rendjéhez, a programhoz csatlakozás a szövetség tagjainak díjmentes.

Folyamatosan nő a sörök beszerzési ára

Folyamatosan nő a sörök beszerzési ára

2022. jún. 21. 18:44

Folyamatosan nő a sörök beszerzési ára, ráadásul július elsejétől az italra kivetett jövedéki adó is emelkedik. A szakértők a növekedését a háború okozta gabonaválsággal magyarázzák. Az általunk megkérdezett üzletvezetők is tapasztalják a drágulást, de szerintük a változás nem lesz negatív hatással a forgalomra.

A strandszezon alatt is a biztonság a legfontosabb

A strandszezon alatt is a biztonság a legfontosabb

2022. jún. 21. 18:42

Még azoknak is célszerű mentőmellényt használniuk szabad vízi fürdőzésnél, akik jól tudnak úszni. Pál-Tóth Evelin, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy sokan ott is belemennek a vízbe, ahol azt tábla tiltja és az ismeretlen területen könnyen előfordulhatnak balesetek.

Nem éri meg várni a last minute utakra

Nem éri meg várni a last minute utakra

2022. jún. 21. 18:31

Akár 30 százalékkal is többe kerülhet, ha valaki nem időben foglalt szállást a nyaralásra. Mint azt Tulezi Anikótól, az egyik helyi utazási iroda tulajdonosától megtudtuk, idén kevesebb lehetőség van last minute utazáson részt venni a jelenlegi piaci helyzet miatt.  

Főként otthon kávéznak az emberek, a legtöbben havi 3 ezer forintot költenek erre egy felmérés szerint

Főként otthon kávéznak az emberek, a legtöbben havi 3 ezer forintot költenek erre egy felmérés szerint

2022. jún. 21. 09:34

A magyarok naponta átlagosan két kávét isznak, az egyiket otthon, míg a másikat nagy valószínűséggel a munkahelyükön, az otthoni kávéfogyasztásra a válaszadók mintegy fele havonta legfeljebb 3000 forintot költ, 3000-5000 forint között a negyedük, míg 12 százalékuk 5000-10 000 forint közötti összeget fordít rá.

Ne etessük a vízimadarakat

Ne etessük a vízimadarakat

2022. jún. 20. 13:11

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.    

Örökölt stroke – vajon okozhatja-e családi hajlam a szélütést?

Örökölt stroke – vajon okozhatja-e családi hajlam a szélütést?

2022. jún. 20. 10:40

Akiknek családjában korábban már előfordult stroke eset, azokban felmerülhet a gondolat, vajon ez automatikusan azt jelenti-e, hogy náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ugyanígy vannak ezzel azok is, akik saját maguk estek át szélütésen: őket az a kérdés foglalkoztatja, hogy az ő gyerekeik esetleg nagyobb veszélyben vannak-e.

Néhány perc is végzetes lehet a kutyáknak egy tűző napon álló, zárt gépjárműben

Néhány perc is végzetes lehet a kutyáknak egy tűző napon álló, zárt gépjárműben

2022. jún. 17. 18:00

A hétvégén Nagykanizsán is elérheti a csúcshőmérséklet a 30 fokot, és mint Tóth Lászlótól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetőjétől megtudtuk: térségünkben is minden nyáron előfordul, hogy állatot vagy gyereket hagynak a zárt utastérben. A szakember hangsúlyozza: kánikulában mindössze tíz perc alatt akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet egy zárt autóban.

A kamaszfiúk személyiségfejlődésére is negatív hatással lehet a túl sok internethasználat

A kamaszfiúk személyiségfejlődésére is negatív hatással lehet a túl sok internethasználat

2022. jún. 17. 17:44

Egyes felmérések szerint egy átlagos fiatal ma négy-öt órát tölt a világhálón, Molnár Ibolya pszichológus szerint ez a folyamat a tiniknél kettős énképhez vezethet.

GasztroKanizsa: Székelykáposzta, sóstangli és linzer – minden mentesen

GasztroKanizsa: Székelykáposzta, sóstangli és linzer – minden mentesen

2022. jún. 17. 10:40

Némethné Lakatos Márta szeret kísérletezni a konyhában. A családja két éve tért át az egészséges táplálkozásra. A hétvégén készített glutén, laktóz, és tejmentes ételek receptjét Márti megosztja olvasóinkkal is. Az ily módon készített székelykáposzta, sóstangli és linzer nemcsak a vendégeik körében aratott sikert, hanem a szomszédban is.

Virágzik a tulipánfa

Virágzik a tulipánfa

2022. jún. 15. 16:00

Sokan összekeverik a tulipánfát a magnóliával a szakemberek szerint. A magnólia kora tavasszal, hatalmas rózsaszínes és fehéres virágaival hívja fel magára a figyelmet, míg a tulipánfa nem hivalkodó, de szép virágait júniusban, a napokban lehet megcsodálni. Nagykanizsán csak néhány darab tulipánfa látható.